Színház és művészet

2024.04.16. 07:40

A soproni születésű művésznek, Jászberényi Gábornak szenvedélye a hivatása

A mozik közel egy hónapja vetítik az 1848-as forradalomról és a márciusi ifjakról szóló Most vagy soha! című filmet. A szuperprodukcióban a soproni születésű Jászberényi Gábor formálja meg Meyer karakterét, az ő játékának köszönhetően elevenednek meg kalandjai.

Varga Henrietta

A soproni fiatalember színészként dolgozik, az elmúlt években több film fűződött a nevéhez, de szinkronszínészként is ismert. Vele beszélgettünk arról, hogy honnan indult a színészet iránti érdeklődése, mennyire érzi otthonosan magát munkáiban és milyen tervei vannak a jövőre nézve.

soproni
A soproni Jászberényi Gábor színpadi színészként is elismert művész. Felvételünkön Gulyás Hermann Sándorral a Stílgyak című darabban látható. Fotó: Cserta Gábor

A színház iránti vonzódásom, gyermekkoromban kezdődött. Kamaszként én is rocksztár akartam lenni, de volt egy csomó hiányzásom és valakitől azt hallottam, hogy aki a színházban játszik, annak igazolják hiányzásait. Így bementem a soproni Petőfi Színházba Mikó István színidirektorhoz és kértem, hogy igazolja nekem is. Meglepetésemre azt mondta, rendben, de ehhez játszani is kellene a színházban. Ekkor vezettek körbe az épületben Benkő Péterrel és miután megláttam ezt a világot, a színház adta utánozhatatlan, varázslatos hangulatot, teljesen beszippantott. Akkor még nem tudtam, hogy színész, rendező vagy súgó lesz belőlem, csak azt tudtam, hogy ide akarok tartozni 

- mesélt a kezdetekről.

Jászberényi Gábor egy nagyon sokoldalú művész, hiszen nem csak színpadon, hanem sorozatokban, mozifilmekben is játszik, mellette pedig szinkronizál és rendez is. 

A soproni művész szerencsésnek érzi magát

- Húsz éve vagyok a pályán és nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ennyire sokfelé kíváncsiak rám. Szenvedélyesen elhivatott vagyok, van egy romantikus alkatom és hiszem, hogy azokkal a történetekkel, amiket elmesélek egy picit jobbá tehetem a világot. A szinkronizálás egy véletlennek köszönhető, egy barátom kért fel rá. Kezdetben természetfilmeket, dokumentumfilmeket szinkronizáltam, most pedig már Disney és Netflix filmek szereplőinek is kölcsönzöm a hangom. Nagyon szeretem, ez a fajta munka is teljesen feltölt és kikapcsol - mondta. 

Az elvégzett feladataimban akkor vagyok igazán boldog, amikor érzem, hogy nem egy alkalmazott művész vagyok, hanem egyenrangú alkotótárs, az alkotófolyamat részese. Amikor azt érzed, hogy a polip egyik óriás csápja vagy te is, az egy csodálatos dolog

 - foglalta össze gondolatait a művész.

Színház és művészet
Jászberényi Gábor sokoldalú művész, nem csak színpadon, hanem sorozatokban, mozifilmekben is játszik, mellette pedig szinkronizál és rendez is.  Fotó: Éder Vera

A Most vagy soha! film jeleneteinek egy részét Sopronban forgatták, ami a városban született színész számára fantasztikus és megható érzés volt. 

- Tizenkilenc éves koromig a belvárosban éltem, a gyermekkorom egészét itt töltöttem. Az utcákat, ahol forgattunk úgy ismerem, mint a tenyeremet.  A forgatás helyszínei: a Templom utca, Fő tér, Fegyvertár utca, Széchenyi tér nagyon sokat jelentett, a gyermekkori emlékeim mind visszajöttek és az ismerős helyek segítettek a játékban. Az utolsó jelenetet például a Bányászati Múzeum belső udvarában vettük fel, ami azért nagyon érdekes, mert az első igazi találkozásom azzal, hogy milyen jó is színésznek lenni, pont itt volt. Akkor, abban a pillanatban azt éreztem minden összeér. Ezen a helyen kezdtem a pályámat és itt van a filmbeli nagyjelenetem is. Erre rádöbbenni felemelő volt, azt hiszem feltette az i-re a pontot - mondta.

A forgatással azonban nem ért véget a munka, a jövőre nézve is rengeteg terve van az elkötelezett fiatalembernek. 

- Április végén nyílik meg egy általunk megálmodott független színház: a Dante Közösségi Alkotótér. Az a csodálatos benne, hogy a kollégáimmal valamennyien küldetésünknek érezzük ezt a dolgot. Elsődleges szándékunk, hogy színházi előadásokat tartsunk, de lehetőség van koncertekre, kiállításokra, táncházra vagy akár irodalmi estekre is. Színes, változatos és izgalmas programkínálattal szeretnénk elindulni, így az új forgatás mellett, jelenleg ennek szervezése tölti ki minden időmet - zárta a beszélgetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában