Helytörténet

2024.04.27. 05:26

Az amerikai katona lánya is jön Rábatamásiba

Egy amerikai bombázó a Rábaköz fölött címmel várja az érdeklődőket rábatamási rendezvényére a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata.

Kisalföld.hu

1944 tavaszától légi háború tombolt Magyarország légterében. Német és magyar vadászgépek próbálták megakadályozni, hogy az angol és amerikai bombázók kioldhassák pusztító bombaterhüket. Egy sérült amerikai bombázóból hatan ugrottak ki. Egyikük lánya hazánkba látogat és a hétvégén felkeresi a helyszínt.

Szombat délelőtt tíz órától a rábatamási közösségi tér (Szent István utca 42.) ad otthont a rendezvénynek, amelyen a személyzet által Banános Joe-nak nevezett repülő végzetes útjáról Bernád Dénes repüléstörténeti kutató és szakíró, a B–24-es bombázó működéséről pedig Szilbek Béla gyűjtő tart előadást.

A földet érés helyszínét egy szemtanú, Varga Gyula ácsmester mutatja meg az amerikai katona, Robert E. Field lányának, aki elmeséli, hogy mi történt apjával a fogságba esés után. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában