kisalfold.hu videó

2024.05.08. 10:53

VinAgora nemzetközi borveseny - 1 nagyarany, 5 arany és 3 ezüst került Győr-Moson-Sopronba

A VinAgora Magyarország egyetlen nemzetközi borversenye, mely tagja a legszigorúbb szakmai nívót képviselő versenyeket tömörítő világszervezetnek, a VINOFED-nek, és számos további tényező biztosítja minden egyes palackra kerülő VinAgora érem hitelességét. Néhány napja hirdettek eredményt, a versenyen szépen szerepelt a Pannonhalmi- és a Soproni Borvidék.

Kisalföld.hu

Idén is sokan szerették volna elnyerni a VinAgora Nemzetközi Borverseny nagyra becsült érmeit. Közel 900 minta várakozott arra, hogy lenyűgözze a legkiválóbb hazai és nemzetközi borszakértőket. 

VinAgora a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (VinoFed) által ajánlott 100 pontos, pozitív bírálati rendszer alapján zajlott.

A VinAgorán minden pohárba töltött bor elismert hazai és külföldi borászok áldozatos és elhivatott munkájának gyümölcseként bontakozott ki, melyekhez a bírálók egységesen, ugyanazzal a tisztelettel álltak hozzá. Azért, hogy ez gond nélkül megvalósulhasson, a 6 fős bizottságok munkáját tapasztalt koordinátorok segítették a minták megfelelő előkészítésével.

A díjazottak közé két Pannonhalmi borvidéken működő pincészet került be.

Nagy aranyérmet kapott a Herold Pincészet Vinori Merlot 2019-es palackja. Heroldék Liebling Olaszrizling 2020-as nedűje több díjat is bezsebelt: elnyerte az aranyérem mellett a Legjobb magyar Olasz rizlingnek járó díjat és a Csonka és Fiai Kft. különdíját, amit a „Legeredményesebb családi pincészet”-nek ítélnek oda évről évre. 

A Herold Pincészet 2023-as Saci Chardonnay szintén aranyat érdemelt a szakmai zsűri szerint, illetve megválasztották Legjobb magyar Chardonnaynak is. Emellett még egy ezüst minősítést is szereztek, méghozzá tavalyi Merlot Kékfrankos Roséjukkal. 

2023-ban is sikeresek voltak a pannonhalmi borok.

Szigetközi vízzel semlegesítette az ízeket a zsűri.

A másik jól szereplő borászat a Pannohalmi Főapátság Pincészete volt, akik három arany és egy ezüsttel tértek haza a nemzetközi megmérettetésről.

A 2021-es Hemina fehér az arany fokozat mellett a Bóna Labels különdíját is megkapta, mint a „Legkreatívabb és legkifejezőbb öltözetű palack”. A sokat díjazott Infusio 2021-es tétele aranyminősítést szerzett, ahogyan a 2022-es Pinot Noir is, valamint a fajtája legjobbjának járó elismert is bezsebelte. Prior Fehér 2022-es palackja pedig ezüstöt kapott.

Szigorú zsűri pontos pontozást végzett - közel 900 bort kóstoltak az idei VinAgorán.

A Soproni borvidékről, ugyan csak egy pincészet borát díjazta a zsűri, a számos elismeréssel rendelkező Steigler Prémium Bio Zöld veltelíni 2022-es tétele ezüst minősítést szerzett.

A tavalyi év soproni díjazottjairól ITT>> számoltunk be.

A bírálók a Chef Market jóvoltából a természetes tisztaságú Szigetközi ásványvízzel semlegesítették érzékszerveiket a borok bírálata közben, emellett a cégcsoport egy különdíjat is felajánlott.

Gördülékenyen zajlott a 25. VinAgora Nemzetközi Borverseny. Összesen 877 nevezés érkezett a versenyre. 14 különböző ország mintái várakoztak arra, hogy a palackból a pohárba öntve elnyerjék a nemzetközi zsűri tetszését. A mezőny magas színvonalát tükrözi a kiosztott aranyérmek sokasága az összes éremhez képest, ugyanis a zsűritagok a 30%-os éremkiosztási szabályt is figyelembe véve, a nevezett borok 23 %-át arany- és mindössze, 6%-át taksálták ezüstre. A véglegesített ponthatárok értelmében 53 ezüst-, 203 arany-, 9 nagyarany és 7 Champion éremmel jutalmazták a felső 30%-ot az éremkiosztási szabályoknak megfelelően.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában