Női labdarúgás

2024.05.08. 11:00

ETO - szintet lépnének a bajnokságban és az európai porondon is

Közép-európai léptékű nagycsapatot építenének Győrben. A kupa után idén a bajnoki címet is megszerezné az ETO.

Papp Győző

Az ETO FC Győr a két lehetséges címből egyet már bezsebelt ebben az idényben, zsinórban harmadszor nyerte meg a Simple Női Kupát. Ezzel párhuzamosan bejutott a bajnoki döntőbe - szintén harmadszor -, ebben a sorozatban azonban szeretne egyet előrelépni: az ezüstöket aranyra cserélni.

ETO
Az ETO első nagyobb sikere a Magyar Kupa 2022-es megnyerése volt. Fotó Török Attila Nemzeti Sport 

Az NB I alapszakaszából még egy mérkőzés van hátra, a héten szombaton a Szekszárdot fogadjuk. Előbbre hoztuk a kezdés időpontját, hogy a Ferencváros elleni női kézilabda-meccsre igyekvő ETO-szurkolók a mi bajnokinkat is megtekinthessék - kezdi Horváth Cs. Attila, a női szakág vezetője. - Ennek végeredménye már nem befolyásolja a helyezésünket, hiszen másodikként készülhetünk a fináléra, ahol a Fradival játszunk. Az egyik fél két nyert mérkőzéséig tartó döntő május 20-án, pünkösdhétfőn Budapesten kezdődik, a következő meccs három nap múlva, csütörtökön este Győrött lesz. Amennyiben szükséges harmadik összecsapás, annak megint a főváros ad otthont. Ilyen rövid idő alatt három fontos mérkőzést lejátszani férficsapatoknak is embertpróbáló lenne. Abban reménykedünk, kettőn eldől a bajnoki cím  sorsa - természetesen a mi javunkra! Erre az elmúlt éveknél nagyobb esélyt látok, mintegy ötven százalékot.

Ebben az esetben az ETO története során először indulhatna a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

Előbbre léphetne a válogatott is

„Hatalmas lehetőség lenne a számunkra a további fejlődés érdekében - folytatja a női szakág vezetője. - Az akadémiai rendszer három éve működik, az ETO-nál az óvodásoktól kezdve foglalkozunk gyerekekkel, a mostani tizenegy-tizenhárom évesek nagyjából három-négy év múlva már megjelenhetnek az NB I-ben. Labdarúgásunk országos szintjén többek között a sok kis  meglévő mozaikot kellene egymás mellé helyezni és akkor rövid időn belül a magyar csapat hasonlóan szerepelhetne a nemzetközi mezőnyben, mint ahogy a férfiválogatottunk teszi az utóbbi években.”

Azt mondja a szakágvezető, bár az elmúlt években történtek pozítív változások, még több kellene belőlük.

„A kimutatások szerint a női futball a világ egyik legdinamikusabban fejlődő sportága, amely Ausztráliától kezdve Ázsián át Amerikáig hatalmas népszerűségnek örvend és ennek megfelelően fejlődik. Most még nincs jelentős lemaradásunk az élmezőnyhöz képest, de ha itthon nem teszünk elég gyors lépéseket a felzárkózás érdekében, akkor könnyen nyílhat az a bizonyos olló. Igaz ez a klubfutballra és a válogatottra egyaránt. Például a  csehektől három, az osztrákoktól két csapat indul évente a BL-ben, tőlünk csak egy. Jövő ősszel, 2025-től bevezetik az Euroligát is, így a koeficiens pontok függvényében eggyel több magyar csapat szerepelhet majd a nemzetközi mezőnyben.”

Elismert fellegvár lehet az ETO

Karnyújtásnyira a lehetőség,  hogy az ETO európai szinten is jegyzett klub legyen.

„A működéshez négy erős lábra van szükség - említi végül Horváth Cs. Attila. - Ebből a klub és  a város révén kettő már adott, azon dolgozunk, hogy a másik kettőt is rövid időn belül be tudjuk jelenteni. Úgy vélem, ha ezeket a szerződéseket aláírjuk, akkor  az ETO a közép-európai női labdarúgás egyik elismert fellegvárává válhat.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában