Ipartörténet a megsárgult lapokon

2024.05.08. 08:11

Egyszer volt csornai iparosok a rábaközi helytörténészek gyűjtésében

Hajdan élt csornai iparosok névjegyzéke került fel a rábaközi helytörténészek közösségi oldalára. Ismerős nevek olvashatók a névsorban, a mesterek leszármazottjai közül ma is többen élnek a városban. A Martincsevicsek, a Kuglerek, Czinderek, Tászlerek, Frasztok őseiről szól a történet.

Cs. Kovács Attila

Karakai Ferenc csornai szíjgyártó

A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata által kezelt Képeken őrzött Rábaköz elnevezésű Facebook oldalra a napokban egy névsor került fel. Egy 1932-es kiadvány néhány lapjának másolata, amely az akkoriban működő csornai iparosokat sorolja fel. A csoport tagjai közül sokan kommentelték a bejegyzést, hiszen több mester leszármazottja is olvasta. Örömmel fedezték fel nagyszüleiket, dédszüleiket. Egy-egy név után rövid leírás is szerepel, amiben bemutatják az adott iparos életét, szakmai pályafutását.

Ismerős nevek

Nagyon sok ismerős név szerepel a listában, hiszen nem csak az idősebbek emlékeznek például a Kuthi kovács névre, vagy a Veliki pékre, esetleg a Kokas kocsmárosra, Csiba pékre, Fraszt kékfestőre. A kiadványból kiderült, hogy a csornai Ipartestület elnöki tisztét 1919 óta Tászler Gyula kőfaragómester töltötte be. A testület jegyzője 1908 óta Hantz József.

A teljesség igénye nélkül a névsor: Balogh János cipészmester, Barna Lajos csizmadia, Kossuth utca 28. Berkes Dénes üveges, Bertha Ferenc bognár, Bolla János ács, Erzsébet utca. Bolla mester 1867-ben született, 1890-ben szabadult fel, 1904-ben lett önálló. A községháza ácsmunkáit ő készítette. 1924-ben a helyi kiállításon ezüstérmet nyert. A tanoncvizsga bizottság elnöke, az Ipartestület, a Katholikus Kör tagja többek között.

Boros, Csete, Csiba

Boros István asztalos, Csete József esztergályos, Csiba József sütő. Czinder József úri- és nőifodrászmester, Kossuth utca 112. Üzletét 1923-banalapította. Egy tanulót foglalkoztat. Önállósítása óta tagja az Ipartestületnek. Czinder János szíjgyártómester, Győri út.

Fillár György mészárosmester, Fraszt Károly kékfestő, Nász utca 5. Ipartestületi tag, született 1862-ben. Felszabadult 1880-ban Bécsben. Németországban és Svájcban működött mint segéd. Üzemét néha Fraszt Sebestyén alapította, 1830-ban. Tőle vette át 1861-ben Károly atyja, Károly, akitől ő 1902-ben vette át. A villanyerőre berendezett műhelyben 2 segéd dolgozik. Neje Ámon Helén, fia Károly, a háborúban megsebesült.

Gerencsér László vendéglős, Gombás Sándor vendéglős, Gulyás Mihály ácsmester. Haluzsán Ferencné sütőmester, József tér. Háncs Lajos kéményseprőmester, Hegyi János vendéglős, Osli utca. Hoffmann Károly kőművesmester, Horváth Ferenc szíjgyártó. Horváth János nőiszabó, Imre József férfiszabó, Deák Ferenc utca 40.

Karakai Ferenc csornai szíjgyártó

Janszky az Osli utcában

Janszky József István műszövőmester, Osli utca 8. Az Ipartestület, az Iparos Kör és a tanoncvizsga bizottság tagja. Született 1896-ban, felszabadult 1914-ben. Elvégezte a késmárki szakiskolát, 1926-ban önállósította magát. 1926-tól 1920-ig teljesített katonai szolgálatot. A bronz vitézségi éremnek és a Károly csapatkeresztnek tulajdonosa. 

Özv. Kiss Kálmánné sütőmester, Erzsébet királyné utca 7. és Andrássy utca 29. A 35 éve fennálló sütödét 1928-ban fix sütödével bővítették ki, melyet Károly és József fiai vezetnek. 

Klafszky Emil mészáros- és hentesmester, Szent István tér 4. Az Ipartestület, a tanoncvizsga bizottság és az összes helyi egyletek tagja. Született 1899-ben, 1914-ben szabadult fel. Németországban és Ausztriában működött, mint segéd. 1924-ben alapította meg villanymotorral felszerelt üzemét. Részt vett a világháborúban, egyszer megsebesült. Kitüntetései kisezüst, bronz vitézségi érem, sebesülési érem, Károly csapatkereszt. Neje Husz Erzsébet.

Koczor János bádogosmester. Kokas Ferenc vendéglős. József tér 1. A tanoncvizsga bizottság elnöke, megyebizottsági tag, a községi képviselő-testület tagja, a Vendéglős iparosok elnöke, a takarékpénztár igazgatósági tagja. Született 1873-ban, felszabadult 1890-ben. 1898 óta önállóan űzi iparát.

Kokas Ferenc

Krausz kávézó a főtéren

Krausz Vilmos kávés és szállodás, Szent István tér. Krúg Mihály kefekötő, Kugler József mézeskalácsos mester, Prépost utca 30. Ipartestületi tag, az Iparos Kör pénztárnoka, a Jószív- és a Szent László Egylet választmányi tagja. Született 1882-ben, felszabadult 1897-ben. 1907 óta önálló mester. 70 hónapig orosz fogoly volt. Neje Tóth Rozália.

Kuthi András kovácsmester, Kmetty utca, Lakner Imre vendéglős, Láng József asztalosmester, Arany János utca, Leffler Gábor kalaposmester, Árpád utca. 

Leffler Gábor

Martincsevics Gyula sütő- és cukrászmester, Kossuth utca. Csornán született 1904-ben. Felszabadult 1923-ban, 1928-vban önállósította magát. Üzemében 2 segéd és 1 tanonc működik. Tagja az Ipartestületnek. Neje Tóth Margit. 

Nagy István kocsigyártómester. Neppel Dezső cukrász- és mézeskalácsosmester. Neubauer József bádogosmester. Németh József mechanikus és villanyszerelő mester, Baross utca 11. 

Payr bádogos

Payr Gusztáv bádogosmester és szerelő, Erzsébet utca. A képviselő-testület és az Ipartestület tagja, a tanoncvizsgáztató bizottság elnöke. Született 1874-ben, felszabadult 1888-ban. 1893-ban Németországba és Svájcba küldték ösztöndíjjal. 1899-ben önállósította magát, 1904-ben bronzérmet, 1924-ben arany díszoklevelet, 1925-ben a kiállításon bronzérmet nyert. Résztvett a világháborúban. Neje Durcsányi Erzsébet. 

Polgár Lajos órás- és ékszerészmester. Schugerl Mátyás mérleg- és épületlakatosmester, Sléber András kötélgyártómester, Somogyi Dezső fényképész, Stern Viktor órás, Székely Antal kovácsmester, Taszler Gyula kőfaragómester. Ujhegyi Béla csizmadiamester, Ungár Adolf sütőmester, Vados Imre cipész, Vados Kálmán cipész, Vados Pál fodrász, Veliki György sütőmester, Vég Imre cipész. Vizler Alajos asztalosmester, Nász utca 15. Csornán született 1893-ban, felszabadult 1910-ben. 1922-ben önállósította magát. 

Tászler Gyula

A közösségi oldalon, a bejegyzéshez egy hozzászóló azt firtatta, hogy Karakai Ferenc, a néhány éve elhunyt szíjgyártó mester mikor tanulhatta a szakmát és kinek az iparát vihette tovább? Korabeli újságok adtak választ a kérésre.

 A Kisalföld többször is írt róla, hiszen közkedvelt és megbecsült iparosa volt Csornának. Két írásban adott választ a kérdésre, hogy miként került a pályára. Kiderült, hogy véletlenül.

Az első írás 1979-es, "A csornai szíjgyártómester" címmel jelent meg:

 

 

A téli délelőttön gyakran nyílik Csornán Karakai Ferenc szíjgyártó és bőrdíszműves kisiparos műhelyének ajtaja. Nemcsak a városban, hanem széles környéken ő az elromlott,, elszakadt bőrből, műbőrből készült és azzal díszített használati tárgyak, sportszerek egyedüli mestere és „doktora”. Újat is készít, de csak keveset. Munkájának zöme javítás. 

E szolgáltatáshoz kap segítséget — adókedvezményt — az államtól, így érvel: — Kevés munkával, kevés anyaggal és kis költséggel meghosszabbítjuk a használati tárgyak „életét”. Ez jó a népgazdaságnak, jó az embernek is. Hiszen nem telik mindennap újra, de ha telne is, pazarlás lenne a kissé meghibásodottat eldobni. A több mint harminc évvel ezelőtt szakmát tanult ember az értékmentés tudatával és akaratával szívesen vesz kezébe minden egyes darabot. Az oldalán elszakadt sporttáska tulajdonosát például így biztatta: a díszére válik a folt, amit ráteszünk. És mert sürgős a táska, testére érte lehetne. Iskolák, sportegyesületek bőrből készült, borozott eszközeinek százait javítják nem csak csornai, de még győri megrendelésre is segédjével, Horváth Károllyal. Az igazi szíjgyártó munka a lószerszám, a gépszíj, az új bőrlabda készítés, de ezekből egyre kevesebb kell. 

Egy-egy megrendelés azért akad. A műhelyben most is van egy kantár és gyeplő. A rábaközi napokra készítette Karakai Ferenc, amikor kiállítást rendeztek a város kisiparosainak munkáiból. Szenvedélyesen beszél szakmájáról, arról, hogy valamikor csak kézzel dolgoztak, a varrni valót a küsübe (varrószék) fogták és még nittszeget se engedtek használni, mert az rozsdásodik, hogy a bőr színének azért kell belül lenni, ha fémkarikát fognál bele, mert ott kevéssé kopik, és hogy az apró gépöltések elrágják a cérnát... 

Mindenkihez, aki csak megfordul a műhelyében, van néhány kedves szava. A várakozóknak olvasnivalót ad és megbeszélgetik a legfrissebb politikai eseményeket. A pénztárcájára új csatát tetető földinek meg különösképpen megörül. Érdeklődik, mi újság otthon, Szanyban? Kilenctagú családjukból akár csak egy testvér él ott, de sok szál fűzi ma is oda. A régi ismerősök, iskolatársak, az iskola és tanárok, a szép széles Fő utca. És talán jobban, mint az ott élők, számon tartja, mi mindennel gyarapodott szülőfaluja. Mert a földes szobát, a vízhordást, a gyermekkori élményeket nem lehet elfeledni. Azt sem feledi soha, hogyan lett szíjgyártó inas: apjával éppen búzát vittek tehénszekérrel a malomba, a szíjgyártómester háza előtt ötlött apja eszébe, odaadná Ferkót inasnak, ha venné?. Vették, aztán, miután kitanulta — három kemény esztendő alatt — a szíjgyártóságot, tovább hajtotta a tudásszomj. Szombathelyen sajátította el a bőrdíszművességet, meg a futball-labda készítést. Sokfelé járt, de szíve hazahúzta a Rábaköz fővárosába, Csornára, amit mindig olyan nagynak, szépnél látott gyermekkorában, amikor 18 kilométeres gyaloglás után néhány órát ott töltött. 

Több mint húsz éve szolgálja kisiparosként Csorna és környéke lakosait. Tizenhét fiatalt tanított meg a szakmájára, közülük tizenhatnak ma is ez a munkája. Közben ő maga is tanult. ..öreg fejjel” — néhány évvel ezelőtt — végezte el a közgazdasági technikumot — feleségével együtt. Közéleti emberként is sokat tesz a városáért. 1961-től a KIOSZ helyi titkára, törődik az ipart tanuló fiatalok képzésével, a szakma szeretetére nevelésével. Szívén viseli a kisiparosok özvegyeivel való törődést, szükség esetén a szociális támogatást. A Hazafias Népfront Csorna városi Bizottságának elnökhelyettese. A békeakarat, a béke ügye szolgálatának szószólója, ezért is delegálták a múlt évi békekongresszusra, melynek tapasztalatairól, az ott elhangzottakról azóta több közösség előtt beszámolt. Tevékenységét fémjelzi, hogy 1960-ban ,„A könnyűipar kiváló dolgozója” és 1966-ban „A szakma kiváló kisiparosa” elismerést kapta meg. Szorgalmas, tisztes munkával érte el, hogy szép otthona van. Két lányát tudatosan készítette a tartalmas életre. Öt ujját kinyitva mutatja, hogy a lányok jól tanulnak az egyetemen, és ez azt is jelenti: valóra váltják apjuk legszebb álmait. 

A második cikk 2005-ben íródott, "A műbőr is kiment a divatból " címen.

 

A legősibb mesterségek közé tartozó szíjgyártás talán újjáéledhet, hála a lovassportok elterjedésének, ám a bőrdíszművesség halódik. A mesterek be kell hogy érjék a kisebb javítgatásokkal, hiszen a rossz minőségű, ám olcsó árukkal nem tudják felvenni a versenyt. 

A szíjgyártás a legősibb foglalkozások egyike, mely összefonódott a nyergesmesterséggel: a kézművesek lószerszámokat, kantár- és derékszíjakat, katonai bőreszközöket, puskaszíjat, tölténytáskát készítettek. A bőrdíszművesség a szíjgyártáshoz képest gyerekcipőben jár, csak az 1900-as években alakult ki, amikor a megrendelők finomabb kivitelezésű táskákat, erszényeket, öveket kívántak. Mára csak kevesen tudják, hogy a bőrdíszművesség a szíjgyártás finomított változata. 

A csornai, ma már nyugdíjas Karakai Ferenc és egykori tanítványa, Horváth Károly a szakma utolsó igazi képviselőinek számítanak, hiszen vannak ugyan fiatal kollégák, de legtöbbjük inkább csak kereskedik az efféle bőráruval. Karakai Ferenc elmondta: véletlenül lett belőle szíjgyártó. - Gyerekkoromban az emberek zöme a mezőgazdaságból élt, ahogy a mi családunk is. Heten voltunk testvérek, mozdulni kellett valamilyen irányba. Én ezt a szakmát választottam. Horváth Károly viszont már gyerekként közel került a szakmához, ugyanis nagybátyja is szíjgyártó volt. 

— A hetvenes években a környéken négyen is voltunk bőrdíszművesek, most pedig vannak időszakok, hogy egyedül is sok vagyok. A távol-keleti olcsó, de silány termékekkel nem lehet versenyezni. Az a fiatal, aki megvesz egy ilyen táskát, nem is akarja pár hónapnál tovább használni, mert addigra kimegy a divatból és vesz egy másikat. Minek megjavíttatni? Teljesen átalakult a szakma: a nagyobb munkákat biztosító gyárak a világháborúkat átvészelték, de a globalizáció elsöpörte őket. Nem hittem volna, hogy egyszer a műbőr is kimegy a forgalomból, de mára bekövetkezett - mondta Horváth Károly. 

A mesterek szerint körülbelül tíz éve érzékelhető a változás. Korábban készítettek, javítottak táskákat, öveket, fűzős focilabdákat, ma viszont a kisebb munkákkal, javítgatásokkal kell beérniük. Horváth Károly megjegyezte, igazi felüdülésnek számít, ha hagyományőrzők kívánságára néhány korhű darabot, például rohamsisakbélést, katonai derékszíjat, bajonettre bőrzést kell elkészítenie. 

Horváth Károly műhelyében rengeteg régi szerszám, varrógép sorakozik, melyek mesterről mesterre öröklődtek. Legtöbbjük pótolhatatlan, hiszen ma már nem gyártanak ilyesmit. Ezekkel a több száz éves eszközökkel gyógyítgatja a pár hónapos használatra szánt, gyenge minőségű termékeket. Horváth Károly úgy véli, kiveszni nem fog a bőrösmesterség, inkább átalakul, idomul a kor igényeihez. Ma már például a farmerok patentázását is ők végzik. Feri bácsi viszont abban bízik, hogy a szíjgyártás egy kicsit újjáéled az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő lovassportok révén. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában