Tudományról fiataloktól, fiataloknak

2024.04.26. 14:57

Pályaválasztás előtt - Kísérletbazár a győri Mobilisben + Fotók

Rekordszámú kiállítóval rendezték meg a Kísérletbazárt a győri Mobilisben. Az esemény célja, hogy a természettudományok és a hozzájuk kapcsolódó szakmák bemutatásával segítse a fiatalokat a pályaválasztásban.

Dániel Viktória

Idén 8. alkalommal rendezte meg a Mobilis Interaktív Élményközpont saját pályaorientációs napját. A rendezvény különlegessége, hogy a kiállítók szinte mind diákok és saját projektjeiket mutatják be az eseményen. Emellett az egyetem három oktatója is előadást tartott az intézmény legaktuálisabb, fiatalok számára is izgalmas kutatási témáiról.

– Nagy örömünkre idén 32 kiállító csapat jelentkezett, minden eddiginél több. A győri és Győr környéki iskolák mellett Budapestről és Sárvárról is érkeztek csapatok, akik egy-egy látványos mérést vagy természettudományokhoz kötődő kísérleteket mutatnak be – mondta el Keszthelyi Bernadett a Mobilis ügyvezetője. – A természettudományok ismerete még mindig számos hivatáshoz fontos. Az online térben rengeteg információ található a pályaválasztással kapcsolatban, az ehhez szükséges önismeret azonban változó mértékben van meg a fiatalokban. A mai program előnye, hogy élményszerűen testközelből tekinthetnek be tudományterületekre, olyan módon, ahogy a tanórákon nem lehetséges. A kiállítók standjait pedig a Széchenyi István Egyetem tanárai is megnézik és később értékelni is fogják a projekteket. Sőt az egyetemnek is van saját pályaorientációs standja az eseményen.

A kiállítók zöme 11-12 osztályos tanuló, akik ezen projektjeikkel az új szabályozás alapján kiválthatják egyik érettségi tárgyukat. De egészen fiatal kiállítók is voltak. A budapesti Sasalmi Tanoda Általános Iskola tanulói még csak hatodik osztályosok, de több fizika törvényeit bemutató kísérletet is hoztak. Újvári Dávid és Váncsa Dániel például az elektromágneses indukciót és Galileo törvényét mutatták be egyszerű és közérthető kísérleteken keresztül. A fiatalok iskolai tanóráik kertében még nem tanulnak fizikát, de osztályfőnökük vezetésével külön szakkörön már megismerkedtek az alapokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában