Érettségi 2024

2024.05.06. 21:11

Karinthy vagy Babits? - Diákokat kérdeztünk a feladatokról Győrben és Mosonmagyaróváron

Túl vannak a diákok az idei magyarérettségin. A 240 perces tesztről vegyes érzelmekkel sétáltak ki. Győr-Moson-Sopron megyei végzősök meséltek lapunknak az érettségi feladatairól.

Kisalföld.hu

Karinthy vagy Babits

Az idei megújult magyar érettségi vizsgán az I. részbe egy irodalmi műveltségi tesztet raktak. A II. részben kétféle szövegalkotás, egy műértelmezés és egy általános témakifejtő esszé közül lehetett választani.

A magyarérettségi első részében a Magyar Kultúra című folyóirat egyik szerzőjének könyvekről szóló szövegét kapták a diákok, a második részben Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját kellett elemezniük, vagy Babits Mihály költészetéről kellett egy általános témakifejtő esszét írniuk.

Új feladatsor várt a végzősökre

A magyar érettségi feladatsor szerkezete idéntől változott; középszinten az első feladatsorból kikerült az érvelés és gyakorlati szövegalkotás, helyette 20 pontot érő irodalmi tesztet töltöttek ki a végzősök. A második részből az összehasonlító elemzés tűnt el, helyette témakifejtő esszét kellett írniuk az érettségizőknek. Itt nagyobb szerepet kapott a tárgyi tudás ellenőrzése, valamint a helyesírási hibák pontozása is szigorúbbá vált mostantól” – kezdte érdeklődésünkre Csengeri Mária. A Győri SZC Sport és Kreatív Technikum igazgatója szerint az érettségizők megkönnyebbülten lélegeztek fel, mivel a hétfői éles teszt könnyebb volt, mint azok a feladatok, amelyeket a próbaérettségi során kaptak a végzősök.

Gondolattérkép Adyról 

Bár a szövegértési feladatban ókori témájú szöveg várt a diákokra, a téma egyértelműen kapcsolódott a magyar tanulmányaikhoz. Az irodalmi tesztről nem egyszerű megmondani, mennyire bizonyult nehéznek vagy sem az érettségizők szemszögéből. Az Adyról szóló gondolattérkép érdekes feladat volt, míg a Kányádi-vers kifoghatott a vizsgázókon, igaz, ez 20. századi líra, vagyis a közelmúltban tanulták a diákok. A műértő szövegalkotásnál a végzősök jelentős többsége biztosan a Karinthy Frigyes művét választotta.

Ebben az írásban akadnak ugyan idegenszavak, ám a szöveg jól értelmezhető, Karinthy a sors, az emberi élet kiszámíthatatlanságára fókuszált ebben a novellájában – tudtuk meg Csengeri Máriától. Az érettségizőknek 500-800 szó közötti fogalmazást kellett írniuk az említett témában, vagy Babits Mihály költői hitvallásáról.

Jó tipp volt

– A továbbtanuláshoz a jó magyarérettségi jegyre van szükségem, s bizakodó is vagyok e tekintetben. Amit vártam az érettségi előtt, abból ugyan kevés jött be a vizsga során, összességében mégis úgy érzem, jól sikerült megbirkózni az új típusú magyarérettségivel – mondta Ács Judit, a Győri SZC Sport és Kreatív Technikum végzőse.

– A magyartanárunk tavasszal jó tippet adott, azt mondta, hogy olvassunk a Biblia történetéről, hisz a szövegértés során ez a téma valóban visszaköszönt. Karinthy Frigyes novellája szintén tetszett. Elégedett vagyok a feladatokkal, főleg annak tükrében, hogy ezeknél nehezebbre számítottam – hallottuk Márkus Lucától az adyvárosi iskolában.

Nehézségek

– Úgy gondoltam, hogy mivel ez új rendszer és lesz benne feladatsor, így könnyebb lesz. Beraktak egy verset Kányádi Sándortól, amit sokan nem is ismertünk.

A szövegértés sem volt egyértelmű, kifejezetten nehéz érettséginek ítélném meg. A témakifejtés bonyolult volt, így muszáj voltam a novellaelemzést választani. Az első részben a szövegértés volt a nehéz.

Olyan ábrák voltak benne, amik nem voltak egyértelműek szerintem. Összességében jól sikerült, készülök a többi érettségire – osztotta meg lapunkkal Dudás Dorottya, a Révai Miklós Gimnázium végzős diákja.

A témakifejtés bonyolult volt, így muszáj volt a novellaelemzést választanom a magyar érettségin – osztotta meg lapunkkal Dudás Dorottya.
A témakifejtés bonyolult volt, így muszáj volt a novellaelemzést választanom a magyar érettségin – osztotta meg lapunkkal Dudás Dorottya.
Fotó: Csapó Balázs

A műveltségi teszt volna mumus 

– Középnehéznek éreztem a magyarérettségit. Az új műveltségi teszt szerintem kifejezetten könnyű volt, nagyon rákészültünk, mert mindenki ettől félt a legjobban. A szövegértés, ami az előző években könnyebb volt szerintem, az most nehéz volt, nem is tudtam mindent megcsinálni. A novellaelemzést választottam, ebben van már tapasztalatom. Szerintem jól sikerült, ez volt a legkönnyebb nekem, ami utána jön az már nehezebb lesz – osztotta meg érzéseit Balázs Evelin, győri révais diák.

Mindenki a műveltségi teszttől félt a legjobban – mondta el Balázs Evelin.
Mindenki a műveltségi teszttől félt a legjobban – mondta el Balázs Evelin.
Fotó: Csapó Balázs

Biztonságos felkészülés

– Példa feladatokkal készültünk a vizsgára, az előző évek érettségijeit tanulmányoztuk az órákon. A tanárok bemutatták, hogyan tudunk a legbiztonságosabban felkészülni. Én összességében egy hetet szántam rá nagyon komolyan. A tételek számomra egyszerűek voltak, illetve éppen azokat a témákat kaptuk, amelyek engem érdekelnek. Évről-évre tanultam, nem okoztak meglepetést a tételek. Az irodalmi tesztfeladattól tartottam, ahhoz képest nem volt nehéz, hiszen erre is felkészültünk – mondta el Takács Milán a mosonmagyaróvári, Glück-iskolából.

Összességében egy hetet szántam a felkészülésre nagyon komolyan – osztotta meg lapunkkal Takács Milán, mosonmagyaróvári diák.
Én összességében egy hetet szántam a felkészülésre nagyon komolyan – osztotta meg lapunkkal Takács Milán, mosonmagyaróvári diák.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában