Intenzív tárgyalássorozat

2024.04.15. 16:44

Megszületett a döntés - Két éves bérmegállapodást írnak alá a győri Audinál

Megszületett hétfőn az Audi Hungaria és az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ)között a következő két évre a bérmegállapodás. Idén februárban ültek össze először a tárgyalófelek, hetekig úgy tűnt nem jutnak hamar közös nevezőre. Az előző évi bérmegállapodás lejártával azonban április 8-tól intenzív tárgyalásokat követően, április 15-én a közösen alakított utolsó bérajánlatot elfogadták.

Simon Roberta

Az elmúlt hét zárt körű tárgyalás-sorozatára azzal a felhatalmazással ment a szakszervezeti delegáció, hogy a tárgyalóasztalnál elérhető legjobb ajánlatot érje el, az Audi Hungaria Michael Breme igazgatósági elnökkel kiegészült munkáltatói tárgyalódelegációjánál. Több ponton is sikerült elmozdítani a megrekedt munkáltatói álláspontokat és a szakszervezet álláspontja szerint alakítani az ajánlatot. 

audi bérmegállapodás győr
Két éves megállapodás született, ami fontos biztosítéka a győri Audi dolgozók kiszámítható jövedelmének.
Fotó: Stefan Warter

Az ajánlat legfontosabb elemei a következők:

A közösen kidolgozott ajánlat futamideje: 24 hónap, 2024. április 1-jétől 2026. március 31-ig

  • 6 % alapbéremelés 2024. április 1-jétől
  • 4 % alapbéremelés 2025. április 1-jétől

Ezen felül a mozgóbér területi céljai két lépcsőben, 2024. május 1-jétől és 2025. január 1-jétől 2-2 százalékkal beépítésre kerül az alapbérbe.

  • 650.000 forint egyszeri kifizetés a 2024-es májusi bérrel együtt júniusban   
  • 650.000 forint egyszeri kifizetés a 2025-ös májusi bérrel együtt júniusban

A Választható béren kívüli juttatások (VBK) keretösszege mindkét évben 500.000 forint.

2 éves megállapodás született az Audi Hungaria és a szakszervezet között

- Az elmúlt napok nagyon intenzív és konstruktív együttműködése bizonyítja kivételes szellemiségünket és közös értékeinket. Ez segített abban, hogy az Audi Hungaria érdekeit is szem előtt tartva közös megoldást találjunk. Biztos vagyok benne, hogy ezzel a béremelési csomaggal mi – munkavállalók és munkaadó – jövőnk egyik fontos alapját fektettük le ezekben a különösen nagy kihívásokkal teli időkben - emelte ki Michael Breme, a vállalat igazgatóságának elnöke.

Németh Kinga, az igazgatóság személyügyért és szervezetért felelős tagja elmondta: Nagyon örülünk, hogy sikerült együtt hidat építenünk. Ez a partnerségen alapuló, megoldásorientált együttműködés a szakszervezettel új alapot teremtett számunkra, hogy közösen alakítsuk és elősegítsük vállalatunk jövőképességét az autóipari transzformáció során.

 

- Nagyon nehéz tárgyalási sorozaton vagyunk túl. Az autóipari átalakulás jelentősen befolyásolja a konszern, az anyavállalat és így természetesen az Audi Hungaria mozgásterét is. A kialakult helyzet és legfőképp tagjaink jogos elvárása ránk is nagy terhet rakott a bértárgyalás során - fogalmazott Háromi László, az AHFSZ elnöke, aki eredményesnek ítéli meg a végeredményt.  

Legfőbb célunk az volt, hogy az alapbéreink értékére fókuszáljunk és az egyszeri kifizetéssel kedvezőbb helyzetbe hozzuk tagjaink jelentős részét. Ezt elértük! 

- Az alapbéreink, a várható fogyasztói árindex felett növekednek a két év során, az egyszeri kifizetés mértékében pedig még az első követelésünk feletti összeget is sikerült elérnünk, amelyet már júniusban, egy összegben megkap mindenki. Az, hogy sikerült a tárgyalóasztal mellett megállapodnunk, ráadásul két évre, nagy eredmény és fontos biztosítéka a kiszámítható jövedelmeinknek úgy, hogy versenyképesek is maradjunk a konszern más gyáraival összevetve - emelte ki Háromi László.

A hétfőn elfogadott ajánlat alapján a munkáltatói és munkavállalói oldal képviselői előkészítik a bérmegállapodást, amelyet április 19-én, pénteken írnak alá a felek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában