Változott a sorrend – Lekerült a Jobbik a vármegyei pártlistáról

A héten a 2024. június 9-i európai parlamenti, valamint önkormányzati és nemzetiségi választásokon indulni szándékozó, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Területi Választási Irodánál bejelentett vármegyei listák sorrendjének sorsolását tartották. Ez a lista megváltozott.

Kisalföld.hu

Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

Ahogy arról már korábban értesültünk, a kedden sorsolt sorrendben elképzelhető volt változás, mivel a Jobbik a sorsolás előtt adta le a szükséges ajánlásokat. Ezeket a bizottság ellenőrizte, a szükséges számot nem érték el. 

A Vármegyei Területi Választási Bizottság ülésén a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a Jobbik-Konzervatívok jelölő szervezet Győr-Moson-Sopron vármegyei listájának nyilvántartásba vételét elutasította. A Jobbik így lekerült a vármegyei listáról, ugyanis nem nyújtották be a jogszabályban előírt számú érvényes ajánlást.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint, a vármegyei választókerületben az a jelölő szervezet állíthat listát, amely a választókerület választópolgárai 0, 5 százalékának ajánlását összegyűjtötte. Azok a jelölő szervezetek, amelyek a vármegyei választókerületben lévő települések választópolgárai l százalékának, de legalább 2000 választópolgár közös ajánlását összegyűjtötték, közös vármegyei listát állíthatnak.

A jelölő szervezet a rendelkezésére bocsátott összes ajánlóívet köteles átadni a választási irodának a lista bejelentésére rendelkezésre álló határidőben. A kötelezettség elmulasztása esetén a lista nyilvántartásba vételére illetékes választási bizottság bírságot szab ki. A bírság összege minden be nem nyújtott ajánlóív után ezer forint.

A Vármegyei Területi Választási Bizottság pénzbírságot szabott ki a Jobbiknak, a Momentum Mozgalomnak, a Demokratikus Koalíciónak, a Magyar Szocialista Pártnak, a Nyugat a jövőnk Egyesületnek és a Tisztelet és Szabadság Pártnak.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában