Drónok a fák felett

2024.05.04. 09:01

Drónpilóta képzés indult a Soproni Egyetemen - Mutatjuk a részleteket

Drónpilóta képzés indult a Soproni Egyetemen, amelynek gyakorlati oktatását 13 újonnan beszerzett drón segíti. A drónpilóta alapismeretek megnevezésű tárgyat februárban indította az Erdőmérnöki Kar.

Kisalföld.hu

A hallgatók érdeklődnek az automatizált légi rendszerek és a drónpilóta alapismeretek tantárgy iránt.

Forrás: Soproni Egyetem

A Soproni Egyetem az ország egyetlen, olyan felsőfokú intézménye, ahol erdészeti és faipari oktatás zajlik. Emellett számos rokon szakterületen is sok évtizedes múltra visszatekintő, tradicionális képzéseket folytat, mint a vadgazda mérnök, természetvédelmi mérnök, környezetmérnök, földmérő és földrendező mérnök szakok, ahol a drónpilóta tudása hasznosul.

drónpilóta
A drónpilóta képzés azért is fontos, mert a légi megfigyelő rendszerek egyre nagyobb szerepet kapnak. A drónok a jövő szakembereinek megkerülhetetlen kellékei lesznek.
Forrás: Soproni Egyetem

Az egyetem széles képzési profiljába tartozó szakterületeken az utóbbi évtizedben rohamosan fejlődő pilóta nélküli légi járművek, vagyis a drónok, automatizált légi megfigyelő- és térképészeti rendszerek egyre nagyobb szerepet kapnak, amelyek a jövő szakembereinek megkerülhetetlen kellékei lesznek.

Már fel lehet venni a drónpilóta alapismeretek tárgyat

A Soproni Egyetemen folytatott erdészeti-, vadbiológiai- és geoinformatikai kutatások során az elmúlt 15-20 évben rendszeresen használatosak voltak a pilóta nélküli légi rendszerek, de az alaptantervbe integrált tantárgyi képzés, ezen kompetenciák célirányos oktatása eddig nem szerepelt a tantervben. A fenti kihívásokra válaszolva indította az egyetemen az Erdőmérnök Kar 2024 februárjában a Távpilóta (drónpilóta) alapismeretek (A1-A2-A3 kategóriák) megnevezésű tárgyat, amely heti 2 óra elméletet és 2 óra gyakorlatot jelent egy féléven keresztül. A képzést a Geomatikai és Kultúrmérnöki Intézet, illetve a Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézet együttesen működteti, de számos kolléga előadása emeli a szakmai színvonalat a műszaki ismeretek, meteorológia, jogi és szabályozási környezet, valamint térinformatikai vonatkozásokban. 

A gyakorló drónok beszerzése már megtörtént

A tárgy oktatásához az egyetem első körben 13 hallgatói/gyakorló drón, szimulátorok és egyéb a képzéshez kapcsolódó segédeszközök beszerzését bonyolította le, amely megalapozza a gyakorlati készségek elsajátítását a képzésben résztvevő hallgatók számára. Az eszközparkot a kar a jövőben tovább bővíti, ami a képzésbe vont hallgatók számának növekedését is elősegítheti. Az alapozó tárgyat az egyetem a jövőben további szakirányú képzések elindításával kívánja folytatni, amely a rohamosan fejlődő pilóta nélküli légi rendszerek (UAS-ok) alkalmazására felkészült szakembereket biztosít majd az erdészeti-, természetvédelmi-, környezetvédelmi-, vadgazdálkodási-, valamint geomatikai és kultúrmérnöki iparágak számára. 

Az egyetem tudományos tanácskozásairól és innovációs tevékenységéről több alkalommal hírt adott portálunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában