Vallási együtthatók

2024.05.08. 07:29

Kihagyhatatlan programokkal érkezik az Öt Templom Fesztivál

Idén is eljön az év egyik legjobban várt időszaka, május 9-én startol az Öt Templom Fesztivál. Ezúttal is - a kultúrákon és vallásokon átívelő párbeszéd lehetősége mellett - nagyszerű koncertekkel, színházi előadásokkal, történeti sétákkal, szabadon látogatható gyülekezeti programokkal készülnek a szervezők.

Kisalföld.hu

Csak a fesztivál miatt érkezik Magyarországra a lendületes világzenét játszó, holland, szír, török és olasz zenészekből álló L’Chaim együttes.

Fotó: Maarten Mooijman

Idén tavasszal 19. alkalommal tárják szélesre az Öt Templom Fesztivál programjai és közönsége előtt ajtóikat Győr-Újváros gyülekezetei. Az öt napos összművészeti projekt küldetése és üzenete épp olyan kivételes és mégis követésre méltó, mint az utcában évszázadok óta egymás mellett élő, sokszor egymásra utalt különböző vallási közösségek békés és termékeny szomszédsága.

Csütörtöktől kezdődnek a programok az idei Öt Templom Fesztiválon.

Az Öt Templom Fesztivál Győr-Újváros templomainak és az európai zsidó-keresztény kultúrának a közös ünnepe. Ezen a fesztiválon nincs sör vagy virsli, de van valamiféle spirituális hangulat és áhítat, rengeteg ismerkedés a másik ember hitével és szeretetével

 - vallják a szervezők. 

A koncertek műfaji kínálata is nagyon széles spektrumon mozog a gregoriánon alapuló kórusműhelytől az elektronikus zenéig, számtalan alkalmat adva újszerű találkozásokra és közös élményekre. Nincsen kirekesztve senki, nem kell vallásosnak lenni, nincsenek korosztályi, ízlésbeli korlátok csak a kíváncsi szeretet van.

A Platon Karataev legújabb albumát Győrben, a fesztiválon mutatja be.

A Platon Karataev a zsinagógában tartja Napkötöző című új albumának vidéki bemutatóját. Első templomi koncertjére készül a SZIÁMI AndFriends és quartetjével tér vissza Barabás Lőrinc. A görögkatolikus templomba érkező kamara formációk, a Tíz és Fél, a Mor Von Dir és a ¡Villedyvoch, a dúsan faragott templombelső impozáns ikonfala előtt bizonyára komplex és maradandó koncertélményt szereznek. Nem csak a közönségnek, de talán saját maguknak is.

Érkezik az OMNION című produkciójával a cseh Tomáš Reindl multiinstrumentalista zeneszerző, akit korábban az OZORA fesztiválon láthatott a magyar közönség.

Csak a fesztivál miatt érkezik Magyarországra a lendületes világzenét játszó, holland, szír, török és olasz zenészekből álló L’Chaim együttes és OMNION című produkciójával a cseh Tomáš Reindl multiinstrumentalista zeneszerző is, akivel utoljára az OZORA fesztiválon találkozhatott a hazai közönség.

A templomi terek mellett a fesztivál kamaraszínházi helyszínére a Menházba érkezik a Spinóza Színház, Göndör László, Szirtes Edina Mókus és Szabó Simon.

Lesz templomtörténeti séta Székely Zoltán művészettörténész vezetésével, aki a fesztivál házigazda templomainak bemutatásával az európai zsidó-keresztény kultúra történetét meséli el. 

A vasárnapi szertartásokra az utca keresztény gyülekezetei felekezeti hovatartozástól függetlenül várnak mindenkit és az ünnepi alkalmakra, az istentiszteletek mellett különleges zenei élményeket ígérnek.

Vecsei H. Miklóst nem csak egy előadás erejéig láthatja majd a közönség.

Nincsenek éles határok az egyes műfajok között sem, Visky András prózája Vecsei H. Miklós előadásában keveredik Ávéd János szakszofonművész játékával és bizonyára megannyi elképzelt képpel és megidézett gondolattal a református templom szikár fehér falai között. Ugyanitt folytat majd különös párbeszédet Istennel Törőcsik Franciska és Ember Márk. 

Balogh Alexandra kezét a zsinagóga zongoráján Arvo Pärt észt zeneszerző, az egyházi zeneszerzés legkiemelkedőbb ma élő képviselője vezeti majd, akinek a liturgikus erejű szövegei Vecsei H. Miklós tolmácsolásában keverednek a dallamok közé. A Seres Tamás szerkesztésében összefűzött Pünkösdi dalversek Balog Alexandra, Kováts Adél, Máté Gábor és Csorba Lóci hangján szólalnak meg, majd keringenek két emelet magasan egészen a zsinagóga csillagos kupolájáig és vissza.

Csak a fesztivál miatt érkezik Magyarországra a lendületes világzenét játszó, holland, szír, török és olasz zenészekből álló L’Chaim együttes.
Fotó: Maarten Mooijman

A QJÚB, kifejezetten ide, az evangélikus Öregtemplom terére adaptálja a Párbeszéd sötétben című előadását, hiszen a templomi tér mindig különleges keret. Más figyelmet igényel és más élményt ígér. Máshogy törik a fény, máshogy verődik vissza a hang, máshogy születik az élmény. 

Akinek sikerült felkelteni az érdeklődését, az bátran induljon el, ugyanis május 9. és 13. között nagyszerű programokkal és szeretettel várják Győr-Újváros templomai és a szervezők. A részletes program az ottemplom.hu oldalon érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában