Az Esterházy-palota aulájában kaptak helyet

2024.04.25. 13:58

Vándorkiállítás – Új helyszínre költöztek a Győri Értéktár kincsei + fotók

A „Győri Értéktár vándorkiállítás” installációkon mutatja be a város értéktári kincseit. A tárlat csütörtökön új helyszínre költözött, és az Esterházy-palota aulájában kapott helyet. Vándorkiállítás mutatja be a Győri Értéktár kincseit.

Ollári Gergely

A tárlat korábban már bemutatkozott többek között a Generációk Házában, a Győri Nemzeti Színházban, és a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában is. A bemutatott értékeket népszerűsítő kiállítás célja az is, hogy a helyiek bátran ajánljanak újabbakat a bizottságnak. Vándorkiállítás mutatja be az értékeket.

Vándorkiállítás – Új helyszínre költöztek a Győri Értéktár kincsei. Az eseményen okleveleket vehettek át azok, akik sikeresen ajánlottak az értéktárba.
Vándorkiállítás – Új helyszínre költöztek a Győri Értéktár kincsei. Az eseményen okleveleket vehettek át azok, akik sikeresen ajánlottak az értéktárba.
Fotó: Rákóczy Ádám

A csütörtöki megnyitón köszöntőt mondott, és a vándorkiállítást átadta Szeles Szabolcs alpolgármester, a Győri Értéktár elnöke. 

Beszédében hangsúlyozta: a szállítható installációk által közelebb visszük az emberekhez azokat a különlegességeket, amelyek az értéktárba már bekerültek. Folyamatosan érkeznek az újabb ajánlások, de továbbra is arra buzdítjuk a helyieket, és külön a fiatalságot, hogy ajánljanak újabb értékeket. Emellett nemrég pályázatot írtunk ki arra is, hogy szlogent keresünk a Győri Értéktár vándorkiállításnak. Erre is bárki tehet javaslatot. 

  • Szlogent keresnek
  • Várják az ajánlásokat
  • Bárki megtekintheti a kiállítást

– Győr bővelkedik olyan értékekkel, amelyeket meg kell mutatni. Az Értéktár Bizottság csak úgy tud hatékonyan működni, ha előterjesztések jutnak el hozzánk, amelyekről dönthetünk. Ezért szeretünk megjelenni az emberek között, párbeszédet kezdeményezni a lakosokkal. Ez a vándorkiállítás is ezt támogatja, hiszen iskolákban, kulturális intézményekben ismerkedhetnek meg a látogatók a Győri Értéktárral, működésével és azzal is, miként tehet bárki javaslatot az értéktár feltöltésére – fogalmazott Szeles Szabolcs. 

A megnyitó után okleveleket adtak át azoknak, akik az utóbbi időben olyan javaslattételt tettek, amelyekről a bizottság úgy döntött, hogy felkerülnek az értéktárba. Köztük volt a győri Műhely című folyóirat, vagy az egykori Arany Bárány fogadó. Utóbbiban Széchenyi István 1848. szeptember 6-án, más adatok szerint 8-án és 9-én, Döblingbe menetele előtt töltötte utolsó magyarországi éjszakáját.

Vándorkiállítás – értékek, örökségek

Székely Zoltán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója az eseményen lapunknak elmondta: tavaly is készítettek válogatást az anyagból, most pedig rendkívül büszkék rá, hogy az Esterházy-palota aulájában is bárki megtekintheti a tárlatot. 

– Nem csak az értéktári munkában próbálunk munkatársaimmal segíteni, hanem mi magunk is tettünk ajánlásokat. Így bejuthatott az értéktárba a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, ami 1859 óta gyűjti és mutatja be Győr kulturális örökségét, a város történetét. Ezzel az egyik legrégebbi intézmény vagyunk a mai Magyarország területén, amely múzeumként működik – mondta el lapunknak az igazgató. 

Hozzátette: emellett két alkotót is sikeresen javasoltunk, olyanokat, akiknek életműve fontos szerepet tölt be a város kulturális életében. Egyikük Skopáll József győri fotográfus, a másikuk pedig Bardocz Barna, aki többek között a győri Széchenyi István Egyetem rektori láncát és jogarát készítette.

A kiállítás nyitvatartási időben látogatható az Esterházy-palotában (Király u. 17.). 

Értékek széles választéka. A Győri értéktárban szerepel például a dr. Petz-féle gyomorvarrógép, a szitásdombi fűvészkert, a Győri lovas nemzetőr dísszakasz, Ecker János naplói, a „győri csuda”, a győri püspökvár műemlékorgonája, a győri bélyeges téglák, a győrszentiváni tölgyeserdő, a Geodéziai Emlékpark, a Calendarium Jaurinense, Ecker János életútja és naplói, a Győri Mikulás Birodalom és az Insula Lutherana épületegyüttes is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában