Holokauszt

2024.04.16. 19:44

Ne feledjük a múlt tanulságait - Az elhurcoltakra emlékeztek Sopronban + Fotók

Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, hiszen 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. Sopronban a Papréti zsinagógában az elhurcoltak nevének felolvasásával, majd csendes főhajtással emlékeztek meg a nyolcvan évvel ezelőtt történtekre.

Varga Henrietta

A kövek elhelyezése a lélek halhatatlanságát, öröklétét szimbolizálják.

Fotó: Máthé Daniella

A II. világháborús német megszállást követően 825 ezer magyar zsidónak tiltották meg lakóhelye elhagyását, majd 1944. április 16-án megkezdődött a gettókba, táborokba kényszerítésük a fronthoz legközelebb eső Kárpátalján, Felvidéken és Észak-Erdélyben.

Megemlékezés
Az egyetem, gimnáziumok, civil szervezetek, közösségek, egyházak együtt emlékeztek meg arról, ami nyolcvan évvel ezelőtt történt. Fotó: Máthé Daniella

A soproni deportálás története a gyötrelem és a bánat története. Elődeinket, polgártársainkat elszakították otthonuktól, megfosztották identitásuktól és emberi mivoltuktól az üldöztetés könyörtelen idejében. A soproni megemlékezés egyedülálló Magyarországon, hiszen itt nem csak a zsidó hitközség emlékezik meg az elhurcoltakról, hanem szinte az egész város. Az egyetem, gimnáziumok, civil szervezetek, közösségek, egyházak együtt emlékezünk meg arról, ami nyolcvan évvel ezelőtt történt. 
Szintén egyedülálló, hogy felolvassuk azoknak a nevét, akiket Sopronból Auschwitzba deportáltak. Ugyan nincs meg minden név, de tudjuk, hogy több mint kétezer embert hurcoltak el a városból. És ahogy a magyar származású Elie Wiesel felhívta rá a figyelmünket: nem szabad elfelejtenünk a neveket. Ha nem őrizzük meg, az olyan, mintha mégegyszer megölnénk őket. 
Fogadjuk meg a nevek felolvasásával, hogy soha nem feledjük a múlt tanulságait és fáradhatatlanul dolgozunk egy olyan világért, ahol a holokauszt borzalmai soha nem ismétlődhetnek meg. Törekedjünk egy olyan világ építésére, ahol a béke és az igazságosság uralkodik

 - osztotta meg gondolatait Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke.

Megemlékezés
Elődeinket, polgártársainkat elszakították otthonuktól, megfosztották identitásuktól és emberi mivoltuktól az üldöztetés könyörtelen idejében - mondta Büchler András. Fotó: Máthé Daniella

A beszéd után a több mint harminc résztvevő középiskolás, egyetemista és felnőtt, Farkas Ciprián polgármester és Tóth Éva, Sopron város kulturális tanácsnokának közreműködésével hosszú percekig sorolta az ismert 1350 elhurcolt soproni zsidó nevét, így őrizve emléküket.

 A felolvasást követően az emlékezők a papréti Holokauszt-emlékműnél rótták le kegyeletüket elhelyezve a megemlékezés koszorúját.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában