Nekrológ

2024.04.25. 17:34

Egy igaz mosonmagyaróvári emlékére: búcsú Moldoványi Gézától

Mosonmagyaróvár város Pro Urbe díjjal kitüntetett, köztiszteletnek örvendő szereplője, a Széchenyi Polgári Kör örökös elnöke Moldoványi Géza 2024. április 18-án tartalmas földi életének végére ért. Martinschich Balázs történész, Széchenyi Polgári Kör elnöke gondolataival búcsúzunk tőle.

Kisalföld.hu

Forrás: civilek.info

Moldoványi Géza, 1942. október 3-án Szombathelyen született Engl Géza néven. 1946-ban kezdte meg mosonmagyaróvári életét. Általános iskolai tanulmányait az 1. számú, későbbi Bolyai iskolában végezte. Kőszegen szerzett kertész képesítést. Katona éveit Tatán töltötte, majd 1968-ban megházasodott. Szeretett feleségével 54 évig éltek boldog házasságban, annak 2022-es haláláig, 3 gyermeket neveltek.

Egészen ifjú korától aktív tagja volt a közösségépítő csoportoknak. 1974-ben kezdte meg munkáját a Hazafias Népfrontban. Az itt eltöltött évek élete legmeghatározóbb időszaka volt. Tevékenysége a teljesség igénye nélkül számos területen megmutatkozott. Közreműködésének köszönhetően került a Gyurkovich- gyűjtemény Mosonmagyaróvárra és vette kezdetét a Flesch Károlyról elnevezett hegedűverseny. Elnöke volt a Széchenyi Polgári Körnek és a Fejes Józsefné Zenei Alapítványnak. Alapítója a Városvédő Egyesületnek és tagja helytörténeti témákat feldolgozó munkák szerkesztőbizottságának. Kezdeményezője emléktáblák elhelyezésének Mosonmagyaróvár szerte. Közösségért végzett szolgálatának elismeréséjért 2004-ben Pro Urbe Mosonmagyaróvár díjjal tüntették ki.

Géza aktív életének szerves része volt a sport is. Barátaival csónakon járták be a Dunát egészen a Fekete-tengerig. 1972-ben a müncheni olimpiai lángot harmad magával futva vitte városunkban. 

2002-es nyugdíjba vonulását követően sem pihent. Gyermekkori szenvedélyének, a fotózásnak és barátjával közösen nyitott fotószaküzletének szentelte idejét. Mosonmagyaróvárról és szeretett egyesületeiről idős korában sem feledkezett meg, amennyire betegsége engedte az utolsó időkig aktív maradt.

Hálás szívvel köszönjük munkádat, aktív tevékenységedet és barátságodat! Nyugodj békességben Géza! 

Búcsúzik tőle a Széchenyi Polgári Kör tagsága, a Hansági Múzeum közönsége és a Fejes Józsefné Zenei Alapítvány!



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában