kisalfold.hu videó

2024.04.15. 17:25

Sopron felől hozza a zivatarokat a hidegfront

Az első zivatarok hétfő délután fél 5 tájékán alakultak ki Ausztria keleti részén a magyar határ közelében.

Kisalföld.hu

Ezek a cellák fokozatosan haladnak délnyugat-északkelet tengelyen és helyeződnek át fokozatosan a nyugati területekre - tették közzé a Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebook oldalon.
Mint írják, ez várhatóan késő délután, kora este lesz hatással a mi időjárásunkra az Alpokalján, főként a Sopron-Kőszeg vonalon és attól keletre. Az első zivatarok Sopron környékén várhatóak. Hozzátették, van esély szupercellás zivatarok kialakulására is a nap hátralevő részében, ezek környezetében kisebb területen viharos szél, jégeső, és hirtelen nagyobb mennyiségű csapadék lehetséges.

Az idokep.hu radarképén pontosan nyomon követhető a zivatargóc útja térségünk fölött.

Forrás: Képernyőkép / idokep.hu

Heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a vármegyében hétfőn hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adta ki.
Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém vármegyék területén. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett eseteként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok. Néhol - nagyobb eséllyel Borsodban - heves zivatarok is előfordulhatnak, amelyeket lokálisan viharos, általában óránkénti 70-90 kilométeres széllökések, jégeső és intenzív csapadék kísérhet.

Felhívták a figyelmet arra, hogy kedd éjfélig a nyugati határ közelében a lehulló csapadék mennyisége helyenként elérheti a 20 millimétert. A déli országrészben - Baranyában és Bács-Kiskun déli részén - a legerősebb széllökések a déli óráktól késő délutánig elérhetik az óránkénti 60-70 kilométerest. Kedden napközben délen, délkeleten néhol előfordulhat zivatar.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában