Aktív közösség

2024.05.08. 14:52

Ahol a kutyák családtagok - Legjobbak között a vármegyei kutyás polgárőrök

Borsó Rolandot, a győr-moson-soproni kutyás polgárőr szövetség koordinátorát nemrég elismerte az országos szövetség kutyás tagozata a kiemelkedő munkájáért. Hat éve vezeti a csapatot, amelyekkel számos sikert ért már el és a legaktívabb. Djangoval négy éve dolgoznak együtt az egyesületben.

Simon Roberta

Borsó Roland és hű társa Django már négy éve szolgálja a gyarmati polgárőrt munkája során.

Fotó: Csapó Balázs

Két helyszínen zajlottak a rendőr-polgárőr szakmai nap programjai. A rendezvény a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság tatai csapatpihenőjében kezdődött, ahol a megnyitót követően elismeréseket adtak át. Olyan rend­őrök és polgárőrök munkáját jutalmazták, akik kiemelkedő tevékenységükkel példaként állíthatók a közösség elé.

Bemutatón a vármegyei kutyás polgárőrök. Fotó: Csapó Balázs

Győr-Moson-Sopronból kitüntették Borsó Rolandot, a vármegyei szövetség kutyás tagozatának vezetőjét. A főkapitányság és a rendőrkapitányságok vezetői mellett az eseményen részt vett dr. Túrós András nyugállományú rendőr altábornagy az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, és Molnár Zoltán, az OPSZ Kutyás Tagozatának a vezetője is.

Gyermekkorom óta vannak kutyáim, különböző fajták. Komolyabban viszont hat éve foglalkozunk velük, akkor csatlakoztunk a polgárőrséggel az országos tagozathoz. A Győr-Moson-Sopron vármegyei tagozat három kutyás polgárőrrel indult, majd hétre nőtt a számunk, jelenleg pedig 10 állandó párosunk van. Mellettük 24 négylábú van felkészítés alatt, a vizsgázottakkal együtt

 – fejtette ki a Kisalföldnek Borsó Roland, aki a kezdetektől koordinátori szerepet lát el az egyesületnél. Molnár Zoltántól, az országos szövetség kutyás tagozatának elnökétől és Csaplár Zoltántól, az egykori megyei elnöktől kapta meg a bizalmat a vezetői posztra. A kutyás tagozat vezetője és a tagozat tagjai a jelenlegi elnök Funk József bizalmát is magukénak tudhatják.

Borsó Roland és hű társa Django. Fotó: Csapó Balázs

Borsó Roland olyan szenvedéllyel és elkötelezettséggel végzi önkéntes munkáját, hogy felesége mellett lánya is azonnal csatlakozott az egyesülethez. Korábban több alkalommal írtunk Borsó Bettináról mint az ország legfiatalabb kutyás polgárőréről. Szerencsére olyan népszerű lett a térségben ez a fajta szolgálat, hogy sorban állnak a leendő kutyás polgárőr ifjú titánok.

– Nálunk a kutyák családtagok, a legtöbbjük – német dog és a tacskó – velünk él az otthonunkban, a „munkatársam” kivételével. Utóbbi kevésbé házi kedvenc, vérbeli szolgálati eb – emelte ki Roland.

– Szakmai háttérrel és stábbal dolgozunk, kétévente vizsgázunk, és folyamatosan tréningezünk, valamint járjuk a térséget, hogy a bemutatók alkalmával megmutathassuk, milyen feladatokat látunk el. Örömmel fogadnak minket az iskolákban, óvodákban, de szeretnénk idősotthonokban is érzékenyíteni. Tervben van, hogy keresőkutyákkal is együtt dolgozzunk, akik szintén segíthetik a rendőrség, illetve a mi munkánkat is az eltűnt személyek felkutatásában – fűzte hozzá.

Céljuk, hogy tovább fejlődjenek és minél több ember figyelmét felhívják az állatvédelemre, valamint a felelős állattartásra. A kitüntetett szakember szerint a kutyák már nem a portáink őrzői, mint régen. 

A fiatalokat is megszólítják -  Egyre többen szeretnének az egyesülethez csatlakozni. Győr-Moson-Sopron a legaktívabb és a legnagyobb tagszámú egyesület. Fotó: Csapó Balázs

Borsó Roland nem az a dicsekvő típus, a nemrég átvett kitüntetés is nagyon meglepte, de jóleső érzéssel vette át. – Remek visszacsatolás nekem és a csapatnak, hogy jó úton járunk, érdemes csinálni és folytatni azt a munkát, amit elkezdtünk. Büszke vagyok, de ez nem az én elismerésem, hanem az egész csapatnak szól. Nekik köszönhetem, hiszen egy családként fejlődünk hétről hétre a kutyáinkkal együtt. Önzetlenül, szívből csináljuk azt, amit szeretünk – hangsúlyozta a vármegyei kutyás tagozatának elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában