Teendők a természetben

2024.05.05. 07:04

A jó idő kicsalogat a kertbe - Az öttevényi szakíró, Nagykutasi Viktor tanácsai kertészkedőknek

A gyorsan változó klímánk, a felmelegedés, a szélsőségek, az igazi tél hiánya és a csapadék elosztás, a sok és bőséges csapadék nemcsak a kertbarátokat, de még a gyakorló kertészeket is minden nap újra gondolásra, áttervezésre és a megszokott rutin feladatok akár teljes felülírására kényszeríti.

Barki Andrea

Fotó: Rákóczy Ádám

Megint egy érdekes tél van mögöttünk, a húsvéti ünnepek alatt hűvösebb volt, mint karácsonykor, sőt volt ahol még hó is esett. Nem is beszélve az április első hetéről, a fagyos hajnalokról, a gyümölcskertészek szomorú napjairól.

– Milyen teendőink vannak most a kiskertekben, gyümölcsösökben? – kérdeztük Nagykutasi Viktor szakírót.

– A fagy nemcsak a gyümölcsösben tett kárt, hanem a kint felejtett, vagy már a türelmetlen kertbarátoknál kirakott dísznövényeket is megcsípte. Legnagyobb tanulság, hogy legyünk türelemmel, május 13-ig várjunk, csak ezután vigyük ki a szabadba az átteleltetett dísznövényeinket. Az egynyári kerti és balkon növényeink megvásárlásával ha nem is, de a szabadba kirakásával várjunk, még, ugyanis ezek a növények nemcsak megfagyhatnak, de meg is fázhatnak, amitől a növény fejlődése leáll vagy lelassul, megtörpül a növény.

DSC_3815
Fotó: Rákóczy Ádám

Még érzékenyebbek az előző évben ültetett növényeink, ezek még fokozottabb figyelmet érdemelnek. Egy átültetett növényt az első néhány hónapban fokozott figyelemmel kell locsolni és nem kell tápoldatozni. Ne feledjük, a gyökeresedéshez vízre van szükség, és ha már megerősödött a gyökérzet, akkor jöhet a tápanyag utánpótlása.

Sajnos a szél is mostanában többet fúj a szokásosnál és ez is csak fokozza a talajfelszín kiszáradását. Ez egész évben probléma. Ezen hatás tompítására a legjobb, ha dísznövényeink között mulcsolunk, azaz letakarjuk a talajfelszínt valamilyen növényi részekkel. A legjobb és legkönnyebben előállítható az egészséges növényeink metszéséből származó nyiradék ledarálása (ágdarálóval) és ezen darálék 4-5 cm vastagon való elterítése.

Ha a kései fagyok károsították a már visszametszett növényeinket, várjuk meg, míg újból megindulnak és ezt követően az elhalt részeket távolítsuk el, ismételten vágjuk vissza.

Ha május, akkor palántavásárlás. Ne feledjük, csak szép egészséges színű, ép, teljesen körbe nőtt gyökérzetű növényt vásároljunk, és ezt tegyük faiskolákban vagy kertészetekben, ahol hozzáértő szakmai segítséget is kapunk a vásárlásunknál.

Az őszről itt maradt lombot is érdemes a tetőkön és az ereszcsatornákban ellenőrizni, mert egy hirtelen jövő záportól könnyedén beázhatunk. Az esővíz felfogására szolgáló edényeket takarítsuk ki, hogy az esetleg hulló csapadékot fel tudjuk fogni. S persze a szép májusi időt használjuk ki a fa, fém berendezési tárgyak (kerítés, lugas) festésére és mázolására.

A csapadék hiányától a gyomok is szenvednek, de sajnos akad így is bőven gyomlálni való. Főleg a kerti utak mentén, a kerítés tövében. Aki nem szeret kapálni, az Fozát tartalmú totális gyomirtóval szélcsendes időben gyomirtást is végezhet. Az így kiirtott gyomok 2-3 hét alatt teljesen elszáradnak és könnyedén összegereblyézhetők. Ha ezt térburkolaton végezzük, akkor egy cirokseprű segítségével könnyedén összeseperhetők az elszáradt növényi részek.

Ha sokat locsolunk, a talaj elkezd gyomosodni, ezért legjobb locsolást követően 3-4 napon múlva egy horolást végezni (a talaj felszínét kapa segítségével átszántani). Ez sokkal könnyebb, mint amikor 10-15 cm-es gyomot próbálunk meg kapálni. S ne feledjük, egy kapálás felér egy locsolással, ugyanis a kapálás következtében csökken a kipárolgás.

Sajnos nagyon száraz napokat élünk meg, így már mindenképpen kezdjük meg az öntözést, legyen szó a veteményesről, palántákról vagy a frissen telepített fákról, bokrokról. Inkább ritkábban, de nagyobb vízadaggal locsoljunk.

Szerencsére sok kerttulajdonosnál vannak vendégek, vagyis rigók, vörösbegyek, rozsdafarkúak. Figyeljünk a fészkeikre, ne piszkáljuk őket. Táplálékot bőségesen találnak maguknak és fiókáiknak a kertben, de meghálálják, ha fürdésre és ivásra helyezünk ki számukra a kert védett részébe egy-egy madáritatót, ami nem csak a madaraknak lesz hasznos, de a kertnek is a dísze lehet – javasolta Nagykutasi Viktor, aki több, mint kertész. Szaktanácsaival, növény és helyi termék bemutatóival rendszeresen várja az öttevényi Kertben az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában