Közös tekerés

2024.04.16. 09:41

Párban tekernek el Győrből Párizsba - Tandembiciklivel szeretnének eljutni a Paralimpiára

Több mint 1500 kilométert kerekeznének, hogy láthassák a párizsi paralimpia megnyitóját. A Tandem-Szem Egyesület nyolc lelkes tagja – látássérültek és látók – arra vállalkoztak, hogy tandemkerékpárokkal tizenhét nap alatt Győrből Párizsig tekernek.

Dániel Viktória

A Tandem-Szem Egyesület nyolc lelkes tagja – látássérültek és látók – arra vállalkoztak, hogy tandemkerékpárokkal tizenhét nap alatt Győrből Párizsig tekernek.

A Tandem-Szem Egyesület 2007 óta működik Győrben, céljuk, hogy látássérült emberek látó társak segítségével kerékpározhassanak. Túrákat szerveznek és érzékenyítő programokat tartanak, ahol akár a látók is kipróbálhatják, milyen bekötött szemmel tekerni a tandem hátsó ülésén. 

– Az idei nagy célunk, hogy egymást segítve tandemkerékpárral eljussunk a paralimpia megnyitójára. Egy pihenőnappal tervezünk és tizenhét nap alatt szeretnénk megtenni a Párizsig tartó távot – mondta el az egyesület elnöke, Pálmai-Matis Monika. 

Az egyesület tagjai 12 éve a londoni paralimpiára már sikeresen elkerekeztek, így tudják, mire vállalkoznak. 

A Tandem-Szem Egyesület Párizsba készülő tagjai már tavaly ősszel elkezdték a fizikai felkészülést az embert próbáló akcióra: kerékpároznak, futnak és erősítenek. 

– A mostani résztvevők közül többen ott voltak a 12 évvel ezelőtti londoni túrán is. Szeretnénk bebizonyítani, hogy ötven év felett sem késő belevágni új kihívásokba. Ősztől már elkezdtük a fizikai felkészülést: kerékpározunk, futunk és erősítünk. Olyan edzéseket is végzünk, amelyekkel a látássérültek kerékpáros partnerük nélkül is tudnak készülni. Én magam tavaly elkezdtem komolyabban futni, hamarosan pedig a Vivicittán is elindulunk egy tagtársammal. Talán még jobb formában vagyunk, mint legutóbb, amikor Londonba indultunk. 

Pálmai-Matis Monika kiemelte: fő céljuk most is az, hogy felhívják a figyelmet a parasportolók teljesítményére, valamint, hogy bebizonyítsák, hogy látássérültként sem lehetetlen a sportolás és a szabad- idő értékes eltöltése. 

Az egyesület már komoly terveket is készített az útvonalról, a napi távokról és a szükséges forrásokról. A jelentős költségek miatt azonban nem tudják egyedül finanszírozni a célkitűzést, ezért támogatókat keresnek. 

– A kíséret és a tartalék kerékpárok szállítása már megoldott, hála az ikrényi önkormányzatnak, akik kölcsönadják nekünk a település egyik kisbuszát erre az időre. A Tutti kft. szintén régi támogatónk, vitaminokkal és étrend-kiegészítőkkel segít. Emellett az Első Győri Lions Clubban is bemutathattuk már az elképzeléseinket. A legnagyobb tételt a szállásköltségek és az étkezés jelentik, itt lenne a legnagyobb szükség segítségre. Nagyon hálásak lennénk, ha egy szponzor mellénk állna vagy ha valaki a védnöksége alá venné a célkitűzésünket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában