Kultúratörténet

2024.03.27. 15:24

Az alkoholfogyasztás kronológiája - Újabb nagy sikerű előadás a Soproni Nyugdíjasegyetemen

Újabb nagy sikerű előadással folytatódott a Soproni Nyugdíjas­egyetem ingyenes rendezvénysorozata, ahol dr. Tóth Imre, a Lámfalussy-kar egyetemi docense, a Soproni Múzeum igazgatója, az alkohol kultúrtörténetéről beszélt, rávilágítva az ókortól egészen a XX. század közepéig betöltött szerepére.

Varga Henrietta

- Az ivásnak geográfiailag két típusa van. Az egyik észak-európára jellemző, a germán népek ivási szokásai voltak, ami azt jelenti, hogy az emberek nem ittak rendszeresen, de ha igen, túlfogyasztottak. Ezzel szemben a mediterrán alkoholfogyasztási kultúrára a mindennapos italfogyasztás volt jellemző, ami kis mennyiséget, kevés alkoholfokot jelentett és általában étkezés mellé fogyasztották. Tulajdonképpen ez a két kultúra találkozott egymással Európa közepén - kezdte előadását a szakember.

Nyugdíjasegyetem
dr. Tóth Imre előadásban az alkohol és a kultúra kapcsolatáról beszélt Fotó: Szalay Károly

 Kronológia

A Homo Sapiens viszonylag korán megismerkedett az alkohollal és azóta is végigkíséri létezését. Nem mindig azonos intenzitással, de meghatározó.

Vajon miért ittak az emberek a történelemben? - tette fel a kérdést. - Az egyik oka az úgynevezett instrumentális ivás volt. Ez azt jelenti, hogy az emberek azért ittak, mert a szervezetüknek szüksége volt az energiabevitelre vagy a tápanyagra. Másik típusa a narkotikus ivás, ami már régen is azt jelentette, hogy az emberek ki akartak szakadni a valóságból, aminek lehetett vallási, rituális oka (középkorban), de állhatott mentális ok is mögötte. Az alkoholfogyasztás harmadik nagy köre pedig, hogy azért italoztak az emberek, mert kapcsolatot akartak tartani egymással vagy meg akarták könnyíteni a kapcsolatteremtést a másik emberrel

 - összegezte.

- Az alkoholnak kezdetekben mágikus jelentősége is volt, átlényegültek tőle és ezt a régi népek valamilyen természetfeletti erőnek, Isteni behatásnak tulajdonították, így az ókorban bekerült a vallási rítusok közé. A vallási világból azonban viszonylag gyorsan kikerült a hétköznapokba, hiszen az emberek rájöttek arra, hogy ez az ital nem rossz.

- A középkori ember alapvetően felemás viszonyban állt az alkoholfogyasztással és annak előállításával. Az akkori vallásos gondolkodás nem tiltotta, de nem is támogatta fogyasztását, inkább csak megtűrte. Ebben a korban elsősorban sört ittak az emberek főleg azért, mert a víz minősége nagyon rossz volt, és olyan folyadékpótlási lehetőséget kerestek, ami nem betegítette meg őket - mondta. 

- A XIX. században főleg a városi munkásrétegek fogyasztottak nagy mennyiségű alkoholt, mivel nem jutottak megfelelő táplálékhoz és ezt az itallal próbálták pótolni. Magnus Huss, svéd orvos pedig ebben az időben definiálta az alkoholfogyasztást betegségként és írta le a kórképét annak, amit ma alkoholizmusnak nevezünk. 

A Nyugdíjasegyetem egyik oszlopos tagját, Shmillián Tamást a témával kapcsolatos véleményéről kérdeztük. Elmondta, hogy az előadás nagyon tetszett neki, rendkívül érdekes volt hallani az európai ember alkoholhoz fűződő viszonyának változásait.

Nyugdíjasegyetem
Shmillián Tamás izgalmasnak találta a témát és azt, hogy az alkohol milyen hatással volt az emberiségre Fotó: Szalay Károly

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában