Tisztességtelenül járhattak el

2024.04.23. 07:51

Egyre dagad Magyar Péterék adatkezelési botránya

Hallgatnak a Talpramagyarok.hu tájékoztatója kapcsán – írja a Magyar Nemzet.

MW

Magyar Péter jogász a március 15-i nemzeti ünnepen tartott rendezvényén az Andrássy úton 2024. március 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Miközben egyre dagad a Magyar Péter-féle Talpramagyarok.hu adatkezelési botránya, a mozgalom elérhetetlenné vált a Magyar Nemzet számára. Az esetről eddig annyit tudni, hogy Magyarék lényegében valótlanságokat tartalmazó adatkezelési tájékoztatót töltöttek fel a mozgalom honlapjára – írják. Ezt maga Magyar Péter árulta el néhány napja, amikor is a lap kérdésére elmondta, hogy egy másik szervezettől egyszerűen átvettek egy kitöltött tájékoztatót.

Szó szerint így fogalmazott: „Valakitől kaptunk egy adatvédelmitájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni.” Magyar a történéseket firtató újabb kérdésre megjegyezte azt is: „Valakitől kaptuk. Én kértem, hogy ne kelljen egy újat írnunk, mert nem volt elég időnk, amikor el kellett indítanunk az egyesületet, a pártot.”

A Magyar Nemzet ezután arról érdeklődött írásban a Talpramagyarok.hu-nál, hogy pontosan honnan, mely szervezettől vagy szervezetektől, illetve milyen körülmények között vették át a más adataival kitöltött formulát, ám eddig semmilyen választ nem kaptak.

Magyar Péterék több szabálytalanságot is elkövethettek azzal, hogy valahonnan gyakorlatilag lenyúltak egy kész adatkezelési tájékoztatót. Amint Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke korábban rámutatott: a Talpramagyarok.hu adatkezelője mindazokkal szemben nem járt el tisztességesen és jogszerűen, akik a honlapon esetleg hozzájárulásukat adták az adatkezeléshez, amennyiben a dokumentumban tényleg nem valós információk voltak megadva. 

A szabálytalanságra annak kapcsán derült fény, hogy a Magyar Nemzet múlt héten feltárta: 

Magyar Péter mozgalma mögött felbukkant a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos kör. 

Dokumentumokkal igazolva számoltak be arról, hogy a honlap adatkezelési tájékoztatójában olvasható az Estratos Digital GmbH és a Lundadonate.org neve. Előbbi egy bécsi székhellyel alapított digitális ügynökség, ügyvezetője Bajnai kormányának volt titokminisztere, a DatAdat-cégcsoport vezető figurája, Ficsor Ádám. Az Estratos a DatAdat cégcsoport korábbi osztrák leányvállalata, a Datadat GmbH, amelyet nemes egyszerűséggel átneveztek. A Lundadonate.org, röviden Lunda pedig egy adománygyűjtő platform. Ezt a DatAdat fejlesztette, angol nyelvű oldalán pedig anyacégként korábban a DatAdat, ma az Estratos szerepel.

Miután erről hírt adtak, előbb mindkét érintett fél – Magyar Péter és a datadatos kör – tagadta, hogy kapcsolatban állnának. Néhány órával később azonban a két cég, az Estratos és a Lunda neve eltűnt a Talpramagyarok.hu adatkezelési tájékoztatójából. A törlés önmagában sokatmondó.

A cikk folytatása a részletekkel ITT érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában