Álláspont

2024.05.10. 08:45

Zsenik – Kollégánk véleményét Görbicz Anita és Fegyverneky Zsófia ihlette

Aki az elmúlt tizenöt-húsz évben nyomon követte Győr és Sopron élsportját, igazán szerencsésnek mondhatja magát, hiszen olyan magyar legendákat láthatott élőben játszani, mint a kézilabdás Görbicz Anita vagy a kosárlabdázó Fegyverneky Zsófia.

Szabó Gábor

Görbicz Anita (balra) és Fegyverneky Zsófia sportága extraklasszisai közé tartozott.

A címeiket össze lehet gyűjteni – bár ehhez azért komolyabb kutatómunkára van szükség, mert ember legyen a talpán, aki fejből vágja a pontos számokat –, viszont megszámlálhatatlanok azok a pillanatok, melyek tapsra ragadtatták a közönséget.

Korszakos zsenik szórakoztattak bennünket hétről hétre.

És most, hogy már egyikük sem lesz a pályán, akkor tűnik csak fel igazán, mennyire kiváltságos helyzetben voltunk. Győrben már-már hozzászoktunk ehhez az érzéshez, Sopronban majd mostantól tapasztalják meg a szurkolók, mennyire más lesz minden a csapat, a klub körül. Egyértelműen meg lehet majd húzni a választóvonalat, eddig volt a Fegyverneky-korszak, innentől jön a Fegyverneky nélküli korszak.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy nem lettek, nem lesznek új kedvencek, de ez nem ugyanaz az érzés. Biztos vagyok benne, hogy az elmúlt évtizedekben százak, talán nem túlzás, ezrek ragadtak kézi- vagy kosárlabdát a lányok között, akik megpróbálták leutánozni a kedvenceket.

Persze a sajtó, a közönség is hozzájuk hasonlította a tehetsége(sebbe)ket. Szerintem a két kezemen nincs annyi ujj, hogy megszámoljam, hány ígéretes fiatalt neveztek ki Görbicz II-nek vagy Fegyverneky II-nek. Igazából minden összevetés teljesen felesleges, mert mindkettejük egyedi és utánozhatatlan.

Csak bízni lehet abban, hogy idővel azért mégis lesznek követőik az utánpótlásból, de ehhez az kell, hogy a fent nevezett klasszisokhoz még véletlenül se akarjuk mérni a jövő nagy játékosait...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában