Nyugdíjasegyetem

2024.05.08. 14:07

Soproni Nyugdíjasegyetem - Flamingók és pelikánok nyomában

A soproni Nyugdíjasegyetem 25. szemeszterének utolsó előadásán dr. Hadarics Tibor, egyetemi docens, állatorvos és zoológus, Kerkini-flamingók és pelikánok nyomában Görögörszágban címmel tartott látványos és érdekes úti beszámolót a hallgatóságnak.

Varga Henrietta

- Az, hogy a flamingók és pelikánok nyomába eredhettem Görögországban tulajdonképpen egy véletlennek köszönhető. Madarász berkekben a Kerkini tó egy fogalom, ezért ennek a helynek a megtekintése az én bakancslistámon is szerepelt, ahova a közelmúltban el is utazhattam - kezdte előadását a szakember.

Flamingók
Flamingók és Pelikánok nyomában Görögországban címmel tartott izgalmas előadást dr. Hadarics Tibor zoológus. Fotó: Szalay Károly

Flamingók és pelikánok

 - Ez a tó tulajdonképpen egy víztározó, amely a Strymon folyó felduzzasztásából keletkezett, amelyet az 1900-as évek elején, a török háborúk idején azért hoztak létre, mert rengeteg menekült érkezett ebbe a térségbe. A Strymon völgyében telepedtek le, ahol mezőgazdasági munkával foglalkoztak, ezért szükségessé vált egy öntöző rendszer és az ahhoz tartozó víztározó kiépítése - foglalta össze a történelmi előzményeket. 

Ez a mesterségesen kialakított tó tavasszal, a hóolvadásnak köszönhetően megtelik, ebből öntözik a környező földeket. A víztározó rengeteg madarat vonz, télen, több ezer pelikán, borzas és rózsás gödény telel ezen a területen, de a flamingók is felfedezték

 - tette hozzá. 

Flamingók
Több ezer borzasgödény telel a Kerkini-tó partján Fotó: Hadarics Tibor

- 1986-ban nemzeti parkot hoztak létre, ami a madarászok egyik Mekkájává vált, mégpedig azért, mert rendkívül jól lehet fotózni a gödényeket és flamingókat. Közel lehet menni hozzájuk csónakkal, amelyet egy helyi ember irányít és karnyújtásnyi távolságból lehet őket tanulmányozni - mondta elragadtatottan. - A flamingóknak kifejezetten jó hely, a pelikánok mellett télen 8-10 ezer ilyen madár is megfordul errefelé. Könnyen hozzájutnak a táplálékhoz, lemezes csőrükkel csak kikapják a vízből az apró halakat, rákokat. Ott jártunkkor tükörsima volt a víz, a rengeteg madár visszatükröződött rajta, amely egy felejthetetlen látvány volt mindannyiunknak - zárta beszámolóját.

Flamingók
A falmingók nagy csapatokban érkeznek a tó környékére, ahol könnyen szerezhetnek táplálékot. Fotó: Hadarics Tibor


Som István régi hallgatója a Nyugdíjasegyetemnek, a madarakról szóló előadás kifejezetten tetszett neki. - Izgalmas volt a téma, nagyon szeretem a természetet, rengeteget kirándulunk - mondta. - Miután a Kerkini tónál még nem jártam, nagyon izgalmas volt látni, hogy milyen a madárvilág arrafelé.

Flamingók
Som István lenyűgözőnek találta a színes, fotókkal illusztrált előadást. Fotó: Szalay Károly

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában