Pénteken bemutató

2024.05.10. 07:15

Járai Máté bízik benne, hogy berobban a Riviéra vadorzói Győrben - XXL-galéria

Olyan zenés előadással zárul a Győri Nemzeti Színház 2023/24-es évada, amelyben a nézők is feltöltődhetnek. Járai Máté bízik benne, hogy berobban Győrbe is a Riviéra vadorzói. Élőzenekaros, táncos nagyprodukciót mutatnak be pénteken Kaposvár után Győrben is Mészáros Tibor rendezésében. Jegyet már alig kapni az idei évadban műsorra tűzött előadásokra.

Simon Roberta

Mészáros Tibor rendezésében három éve mutatták be Kaposváron a Riviéra vadorzói színpadi adaptációt, pénteken pedig a győri színpadon debütál olyan összeszokott párosokkal, mint: Csankó Zoltán, Járai Máté, Mózes Anita, Fejszés Attila, Agócs Judit és Kiss Tünde.

A Riviéra vadorzói Csankó Zoltán és Járai Máté
A Riviéra vadorzói Lawrence Jameson (Csankó Zoltán) úriember, akiről könnyen elhisszük, hogy nemesi sarj; Freddy Benson (Járai Máté) azonban kisstílű. 
Fotó: Ács Tamás / Forrás: Győri Nemzeti Színház
  • A történet két szélhámosról szól: Lawrence Jameson (Csankó Zoltán) úriember, akiről könnyen elhisszük, hogy nemesi sarj; Freddy Benson (Járai Máté) azonban kisstílű. Kettejük barátsága akkor kezdődik, amikor kiderül, hogy mindketten a Riviérán akarnak turistákat kifosztani, és rájönnek, hogy szövetkezve könnyebb. 
  • A Steve Martin és Michael Caine játékával fémjelzett film nem véletlenül ihlette meg a „színházcsinálókat”. A fordulatokban gazdag és rendkívül humoros történet kiváló zenével fűszerezve robbant be a Broadwayre, útját azóta is töretlen tapsvihar és díjeső övezi. Hasonló a fogadtatás már a győri premier előtt is, szinte az összes jegy elfogyott az idei évadban műsorra tűzött előadásokra.

Visszatér Járai Máté

- Megígértem, hogy visszajövök Győrbe játszani és a színház vezetősége is úgy gondolta, hogy itt van most ez a darab, amiben az egyik szerepet nekem kellene eljátszanom - fogalmazott Járai Máté, Jászai Mari-díjas színész. 

- Négy éve volt Győrben az utolsó bemutatóm: A hős tenor, amit a napokban vettünk le a műsorról nagy szívfájdalommal. Viszont itt van ez az új előadás, ami számomra azért is fantasztikus, mert a feleségem kedvenc filmje volt gyerekkorában. A nyolcvanas években készült fergeteges vígjátékot a VHS-en rongyosra nézte. Lassan huszonhat éve vagyunk együtt és amikor színész lettem, azt mondta olyan jó lenne, ha egyszer eljátszanám Steve Martint. És itt vagyunk most, ráadásul egy olyan bemutató lesz pénteken, ami pont egybeesik a 14 évvel ezelőtti Kabaré című győri bemutatómmal - emelte ki Járai.

Örömünnep a Riviéra vadorzói

- Közel másfél évtized után itt állok gyakorlatilag ugyanazokkal az emberekkel a színpadon. Külön öröm, hogy azoknak a szemébe nézhetek, akiknek évtizedekig néztem a szemébe és a 14 év alatt mindig kaptam tőlük egy jó szót, baráti ölelést. Ez most is így van. Ráadásul Csankó Zolival együtt játszani olyan, mint Hosszú Katinkával együtt úszni. Mózes Anita pedig örök feleségem és kedvencem a darabban, ahogyan a többiek is. Nekem nagyon fontos pillanat, hogy újra a Győri Nemzeti Színházban lehetek, remélem, hogy örömünnep lesz - tette hozzá. 

A vígjáték-musical kombó Járai Máténak, mint "fekete öves" színésznek gondolhatnánk meg se kottyan. 

- Műfajában ugyan vígjáték, de rendkívül nagy mélységeket is meg lehet mutatni. Rengeteg olyan karakterem lesz, amit még sosem csináltam, például a sérült veterán katona. Olyan érzelmeket kell eljátszanom, amiket nem nagyon szoktak rám osztani, arról nem beszélve, hogy a dalok is a "fekete öves" musical színészek szintjét üti meg. Fel kellett kötnünk a gatyát, ezért időben elkezdtük énekelni a dalokat. A második felvonásban van egy szerelmes duettünk Mózes Anitával, ami szerintem a darab egyik legszebb dala. Azt remélem, hogy ez a profi csapat háttéremberekkel együtt, mindent oda fog tenni, hogy a Riviéra vadorzói nagyot szóljon Győrben - mondta Járai Máté.

Első rendezése Győrben

Mészáros Tibor neve ismerős lehet a győrieknek, nem először jár a teátrumban. Tavaly a Madagaszkár című vendégelőadásban játszott, viszont ezúttal rendezőként tért vissza és először láthatják előadását. 

- A legutóbbi látogatásom óta egészen más lépték a rendezői szék, nem egyszerű egy meglévő darabot átadaptálni. Más a díszlet, a koncepció és a minőség is. Itt hatalmas színpadon alkottunk, nagyobb stábbal dolgoztunk, ami alatt a kórust és a táncosokat is értem - árulta el a Kisalföldnek a rendező.

Mészáros Tibor szerint a műfaji megfogalmazás - musical komédia -  is megmutatja, miben más a színházi előadás a filmhez képest. - A szöveg és dalszöveg fordítást is Várady Szabolccsal együtt csináltuk, nagyszerű lett. Elképesztő örömmel és lelkesedéssel fogadták Győrben a darabot a zenészektől, énekesektől és a kórustól kezdve a színészeken át, a táncosokig. Olyan lüktetése, ritmusa van, ami nagyban meghatározza a szerepeket is. Vérbeli karakterformáló muzsikáról van szó - hangsúlyozta.

Profi csapatnak is kihívást jelentő próbaidőszak

- Sokszínű előadásra számíthatnak a nézők, ami színészileg is kihívás: nem egy zenés darab, amit jól el kell énekelni. Győrben kiválóan sikerült a szereposztás, a karakterek megtalálták a színészeket. Ráadásul arra is lehetőséget ad a művészeknek, hogy a muzikalitásuk mellett a győri közönség által jól ismert színészi kvalitásaikat is bővíteni tudják. Profi és összeszokott csapattal dolgozhattam együtt, de ez nem csak a színészekre vonatkozik, hanem a tánckarra, a kórusra és a zenészekre is. Mégis tartogatott számukra újdonságokat és kihívást a próbaidőszak. A jó hangulatú és feszített főpróbahét után várjuk izgalommal a közönséget - zárta Mészáros Tibor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában