Csökkenő ügyszámok, több büntetőperrel

2024.05.07. 16:56

Összbírói értekezlet - Gyorsabb elbírálást nyernek a büntető és polgári ügyek Győr térségében

A Győri Törvényszék és a Győri Ítélőtábla összbírói értekezletét megelőzően tegnap sajtótájékoztatót tartottak a győri intézmények elnökei, dr. Somogyi Zoltán és dr. Széplaki László, az Országos Bírósági Hivatal főosztályvezetőjével, dr. Benkő Imolával.

Simon Roberta

Összbírói értekezletet tartottak a Győri Törvényszéken - 2023-ban elért számokat tekintve tartottak sajtótájékoztatót.

Fotó: CSAPO BALAZS

  • Az elmúlt egy évben végzett munkájukat értékelték, amely szerint összességében kevesebb ügy érkezik a térségbe és az elhúzódó perek száma is csökkent.
  • Azonban a hangsúly kezd eltolódni, több a büntetőper Győr-Moson-Sopronban.

Dr. Benkő Imola, az Országos Bírói Hivatal főosztályvezetője kiemelte, hogy 45 év után 2022 év elején újra megnyitotta kapuit a Csornai Járásbíróság, amelynek felújított épületébe idén költözhettek be a munkatársak.

Ennek célja a Soproni- és a Győri Járásbíróság tehercsökkentése volt, amivel a kapuvári- és csornai járásban élő 60 ezer emberhez került közelebb a jogi bíráskodás. 

Dr. Benkő Imola, az Országos Bírói Hivatal főosztályvezetője. Fotó: CSAPO BALAZS

Győri bírói kinevezések

- Az itteni bírák aktívan kiveszik a részüket a közéletből, az Országos Bírói Tanács elnöke és egyik tagja is a térségből került ki, valamint a Magyar Bírói Egyesület elnöke is korábban a Kisalföldön dolgozott - tette hozzá dr. Benkő Imola. 

Érkezett, befejezett és a folyamatban lévő ügyek egymáshoz viszonyításáról már a Győri Ítélőtábla és a Győri Törvényszék elnöke beszélt.

Az országos tendencia szerint 27 ezerrel több ügy indult tavaly, amely mintegy 1.2 millióra tehető.

Ezzel ellentétben a Győri Törvényszéken csökkenés tapasztalható ( 2022: 40648, 2023: 40505), viszont a peres ügyek száma nőtt. Ugyanez a tendencia a Győri Ítélőtáblán, kevesebb ügyet érkezett, de hárommal többet tárgyaltak másodfokon, mint a korábbi években. Viszont ezúttal is többet fejeztek be a helyi első és másodfokon, mint amennyi beérkezett, pedig kevesebb tanácselnökkel, bíróval dolgoztak.

Hatékony munka

- Győr-Moson-Sopron kiemelkedően teljesített ezúttal is az országos átlagokhoz képest. A folyamatban lévő ügyek száma több mint 7 százalékkal csökkent. Időszerű és megalapozott ítélkezés zajlik Győrben – hangsúlyozta dr. Benkő Imola.

A Győri Ítélőtáblára, már a korábbi évekhez hasonlóan a Székesfehérvári Törvényszékről érkezett a legtöbb fellebbezés (384), amit szorosan követ a Győri Törvényszék (367).

Dr. Széplaki László a Győri Ítélőtábla elnöke. Fotó: CSAPO BALAZS

- Egy polgári tanácselnök nyugdíjba vonult, másikukat megválasztották az OBT elnökének. Februárban új polgári bíró érkezett, akit novemberben még két új kolléga követ büntető és polgári területen. Az elmúlt évben új fogalmazó képzési rendszert indítottunk el januárban elsőként az országban a törvényszékek együttműködésével - foglalta össze dr. Széplaki László.

Nem rövidülnek az ügyek

- A törvényszéken a hosszú pertartalmú ügyek szinte minden esetben nőttek, viszont a járásbíróságainkon ezzel ellentétben csökkentek - ismertette dr. Somogyi Zoltán. Hozzátette: folyamatban van a napelemek kiépítése a Győri Törvényszék épületének tetején. A Győri Járásbíróság épülete is modernizációra szorul, elsősorban a külső homlokzatot szeretnék felújítani, amely régóta húzódó problémát oldana meg.

A kevésbé régi, soproni bíróság épületben is folyamatban van a problémák kezelése, míg a Mosonmagyaróváron tapasztalható vizesedési gondokra is igyekeznek mielőbbi megoldást találni.

Dr. Somogyi Zoltán, a Győri Ítélőtábla elnöke. Fotó: CSAPO BALAZS

Az elmúlt egy évben számos fejlesztést kapott mindkét ítélethozó intézmény, nem csak energetikai, de informatikai területen is. Elmondható, hogy a munkafeltételek javultak, illetve egyre népszerűbbek a távmeghallgatások is. 

Csökken az érdeklődés a bírói pálya felé

A Kisalföld kérdésére a győri intézmények elnökei elmondták, hogy ugyan érezhetően egyre több bíró megy nyugdíjba, van utánpótlás.

- A Győri Törvényszéken több mint 30 bírósági titkár teljesít szolgálatot, valamennyien alkalmasak arra, hogy bíróvá váljanak. Ezt még nem érezzük égető problémának. A gondot a fogalmazók hiányánál tapasztaljuk. A frissen végzett jogászok érdeklődése megcsappant a bírói pálya iránt - válaszolta. dr. Somogyi Zoltán.

Dr. Széplaki László arra hívta fel a figyelmet, hogy nehéz kérdés, hiszen legalább 7-10 év mire valakiből a jogi diploma megszerzése után bíró lehet. A jelenlegi illetmények pedig nem versenyképesek a piacon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában