Szigetköz

2024.05.04. 15:01

A Lipóti Holt-Duna változásairól

A Magyar Hidrológiai Társaság Győri Területi Szervezete a 30 éve megvalósult, természetvédelmi szempontból fokozottan védett Lipóti Holt-Duna revitalizációját értékelte a Lipóton szervezett rendezvénye keretében.

Mészely Réka

Kertész József nyújtott történeti áttekintést a Holt-Dunáról. Fotó: K. I.

Németh József, az Éduvízig igazgatója és Tóth Péter, Lipót polgármestere köszöntőjét követően Kertész József vízügyi szakértő vezetett vissza a múltba. A történeti kitekintés során rámutatott: harminc éve kapott új vizet a Lipóti Holt-Duna. A szakember képekkel is illusztrálta, milyen változásokat hozott az elmúlt három évtized során a terület revitalizációja.

Szabó Csaba, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, Dunamenti Tájegység tájegységvezetője részletes tájékoztatást nyújtott az országos védettség alatt álló terület növény- és állatvilágáról. Kitért a veszélyeztető tényezőkre is, ahogy a holtág megmaradásának a feltételeire, így a vízpótlásra, nádaratásra, gyepkezelésre és kotrásra. A klímaváltozás miatt a jövő bizonytalan.

Kertész József nyújtott történeti áttekintést a Holt-Dunáról. Fotó: K. I.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában