Misszió

2024.02.15. 20:32

A kisalföldi Vöröskereszt Afrikában - Felbecsülhetetlen élmények Tanzániából - fotók

Épségben hazaért szerda éjjel a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron vármegyei Szervezetének öt fős delegációja Tanzániából.

Simon Roberta

Két és fél hetet töltöttek Afrikában, a missziós út célja az volt, hogy tapasztalatot szerezzenek és még szorosabbra fűzzék a kapcsolatot a helyi Vöröskereszttel és az önkéntesekkel. Különböző előadásokat tartottak a humanitárius szervezetnek, alapítványoknak, amelyeken bemutatták az itthoni munkájukat. A találkozók alkalmával a tanzániai csoportok életébe is beleláthattak, illetve megtapasztalhatták, hogy a távoli kontinensen hogyan élik a mindennapjaikat az emberek.

-Ugyan szerényebbek a körülmények, nem mindenhol folyik a csapból víz, az áramot aggregátorról működtetik, mégis mindenki boldog, elégedett azzal amije van - foglalta össze Kun Szilvia, a Vöröskereszt vármegyei igazgatója. Ugyan a fárasztó és hosszú repülőút megviselte őket, mégis egy életre szóló élménnyel gazdagodtak. Úgy vélik van mit tanulni tanzánoktól.

Az a mérhetetlen szeretet és kedvesség, az örök mosoly az arcukon jó példa lehet sokunk számára

- tette hozzá Kun Szilvia.

A rengeteg élményt nem lehet egy nap alatt feldolgozni, így még kell egy kis idő a kalandorainknak, hogy átfogóan tudjanak beszámolni az útjukról. Azonban az utolsó néhány és mélybeható eseményekről meséltek a Kisalföldnek is.

- Kygomában két fontos állomásunk is volt. Ellátogattunk a Vöröskereszt helyi szervezetéhez, ahol a vezetőjük önkéntesen tölti be a posztot. Rajta kívül a másik 151 ember is fizetség nélkül látja el a feladatokat. Becsülendő az az alázat, ahogy ehhez a munkához hozzáállnak - mondta dr. Tóth Zsuzsanna, a Vöröskereszt vármegyei elnöke.

- A novemberi áradás utóhatásai még mindig láthatóak voltak Kygomában, ottjártunkkor is 58 ház még víz alatt volt. Ez a nagy esőzések következménye, s mivel fennáll a veszély, hogy megismétlődik, így nem költözhetnek vissza otthonaikba a családok - erről már a kygomai Vöröskereszt vezetője számolt be a magyar delegációs csapatnak, akitől azt is megtudtuk, hogy a szervezet az érintetteket az élelmezésben, és egészségügyi ellátásukban segíti.

- A prezentáció képei által bepillantást nyertünk a helyi véradásba, találkoztunk egy doktornővel, aki a csapatával a véradásokért és az egészségnevelésért felel. Van, hogy a homokban ülve nyújtják a segítők karjukat. Meglepődve hallgatták, mi milyen sok véradást szervezünk Magyarországon - mondta el Pilsits Mária, a Vöröskereszt önkéntese.

- A második állomásunk a menekülttábor volt, amit 1995 óta működik. A nyitásakor 250 menekültet fogadtak, mára ez a szám meghaladja a 130 ezret. Ez megegyezik Győr lakosságával. Főként azokat szállásolják el itt, akik háború, vagy a politikai instabilitás elől menekültek. Öt kórház van a táborban, és 22 másik segítő szervezet. Ki az oktatás, más az építkezések, vagy épp az élelmezés terén veszi ki a részét -sorolta Papp Zoltán, a csapat legtapasztaltabb tagja, ugyanis nyolcadik alkalommal járt az afrikai kontinensen.

- A tábor közel három évtizedes működése alatt, itt gyerekek váltak felnőtté és alapítottak családot. Ők zömében napszámos munkát végeznek- tette hozzá Kun Szilvia.

Kalandoraink jártak a kygomai Vöröskereszt pálmafarmján, ahol régen 1400 pálmatövet ültetett el egy német önkéntes vöröskeresztes csapat. A pálmaolaj termelés fontos bevételi forrásuk a helyieknek. A hosszú út végén találkozhattak UNHCR képviselőivel, akik a helyi menekültügyi programnak is a támogatói voltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában