Veszélyes kullancsok után kutatnak

2021.05.28. 14:03

A Kisalföldön és a Szigetközben is felbukkanhat a veszélyes Hyalomma kullancsok

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Kullancsfigyelő programjában a kutatók a lakosság bevonásával térképezik fel a Hyalomma kullancsok terjedését. Ezek a fajok a vándormadarak segítségével juthatnak el hazánkba, megjelenési helyük lehet a Kisalföld és a Szigetköz. A program kutatói kérik a lakosokat: küldjenek fényképeket azokról a kullancsokról, melyekre magukon vagy háziállataikon figyelnek fel.

Ollári Gergely

20210520 Győr Veszélyes kullancsok után kutatnak A Hyalomma kullancsnak nem véletlenül nincs magyar neve, hisz nem őshonosak nálunk, elsősorban Afrikából és a mediterrán térségből származnak. Fotó: Karnevál Film, KAPOTT KÉP Kisalföld

A Hyalomma kullancsnak nem véletlenül nincs magyar neve, hisz nem őshonos nálunk, elsősorban Afrikából és a mediterrán térségből származik. Veszélyes kórokozót terjeszt, többek között a krími–kongói vérzéses lázat okozó vírust. Ezek a fajok a vándormadarak segítségével juthatnak el hazánkba. Az ember mellett előszeretettel élősködnek lovon, szarvasmarhán és más házi vagy vadon élő patásokon, valamint kutyákon.

– Azért kell foglalkoznunk velük, mert a vándormadarak segítségével könnyen beérkezhetnek hazánkba és Európába. Az utóbbi években azonosítottak ilyen kullancsot Csehországban, Ausztriában, Németországban, Svédországban és Magyarországon is. A weboldalunkra beérkező információk felhasználásával vizsgáljuk az egyre gyakrabban előforduló, emberre veszélyes faj hazai jelenlétét – mondta el lapunknak dr. Földvári Gábor, az ÖK Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. A szakember hozzátette: – Hyalomma kullancsról még nem kaptunk jelzést, de több fénykép és adat is érkezett számunkra Győr-Moson-Sopron megyéből. A kullancs esetleges megtalálására esélyes lehet a Kisalföld és a Szigetköz területe is a gazdag vízi élet és a környék madárvonulási útvonalai miatt.

Kérik tehát az itt élőket, ha kullancsot találnak magukon, a gazdaságukban lévő szarvasmarhákon, lovakon vagy háziállataikon, akkor a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg a példányokat. Amennyiben Hyalomma egyedet találnak, vagy ahhoz hasonlót, feltétlenül jelezzék a kutatóknak, és rakják el egy jól záródó tégelybe. A Hyalomma kullancs különös ismertetője, hogy kétszer-háromszor nagyobbak, mint a nálunk őshonos fajok, csíkos lábuk van, és gyorsan szaladnak, így találnak maguknak gazdatestet. A kutatási munkáról a www.kullancsfigyelo.hu weboldalon lehet tájékozódni.

A Hyalomma kullancs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában