Módszertan

2024.05.10. 15:30

LEGO a Soproni Egyetem egyetem falai között

A közelmúltban a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar szakemberei egy Legóstúdió kialakításáról, valamint a pedagógusoknak kínált módszertani továbbképzésekről egyeztettek a cég képviselőivel, melynek első eredményeként május 10-én LEGO módszertani bemutatót és szakmai továbbképzést tartottak a karon.

Varga Henrietta

A LEGO a világ egyik legjobb játéka, története hosszú évtizedekre nyúlik vissza, melynek varázsában generációk nőttek fel. Nem csak a hétköznapokban, hanem a XXI. századi oktatásban is remek lehetőség, hiszen a bölcsődétől egészen a felsőoktatási intézményekig használható. 

lego
A LEGO egy élethosszig tartó játéklehetőség, ami fejlesztő minden korosztály számára. Fotó: Máthé Daniella

A LEGO öröme

Az eseményt dr. Varga László, a Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy a pedagógiában is érik a korszakváltás, az ajtókon kopogtat a jövő, ezért ehhez kell igazítani az oktatási módszereket. Hozzátette: 

A LEGO nem csak a tantárgyak és módszertanok mentén alkalmazható nagy eredménnyel, hanem a társas kapcsolatok fejlesztésére, az érzelmek kifejezésére is fantasztikus lehetőség.  Ez a szakmai továbbképzés az első mérföldkő az innováció tekintetében. Szeptemberben a hallgatók képzésével is elindulunk, szeptember végén pedig várhatóan felavathatjuk a Benedek Elek Karon a LEGO-tanszéket és laboratóriumot, amit nem csak a hallgatók, hanem a városban és környékén élő pedagógusok, óvodapedagógusok számára is nyitottá teszünk. 

lego
Pedagógusok, óvopedagógusok hallgatták érdeklődve a LEGOval kapcsolatos módszertan ismertetőjét Fotó: Máthé Daniella

- Napjainkban a gyerekek teljesen más oktatási, fejlesztési módszereket igényelnek, mint húsz évvel ezelőtt. Mi felnőttek teremtettünk egy digitális világot, a kicsiknek pedig ebben kell élni, nevelkedni. Az ő fejlesztésükre olyan módszertant kell választani, amiben a gyerekek komfortosan fejlődhetnek - osztotta meg lapunkkal Kopasz Anikó, a HDidakt Kft. ügyvezetője. - Olyan módszert mutattunk be, amelyet kifejezetten az óvodásoknak dolgoztunk ki. A LEGO-ra épül, amely játék közben, észrevétlenül fejleszti a kicsiket.

- Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, hiszen a LEGO  már egészen kis kortól fejleszti a téri tájékozódást, a térlátást, a gondolkodási képességeket, a türelmet, de a problémamegoldásra is rendkívül jó - tudtuk meg Leidgeb Erzsébettől, a Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda pedagógusától. - Azt gondolom, hogy a LEGO nem csak a kicsiket, hanem a felnőtteket is megszólítja. Egy élethosszig tartó játéklehetőség, ami fejlesztő minden korosztály számára.

lego
A LEGO már egészen kis kortól fejleszti a téri tájékozódást, a térlátást, a gondolkodási képességeket - mondta Leidgeb Erzsébet óvónő Fotó: Máthé Daniella

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában