Győr-Pannonhalma-Écs

2024.04.01. 08:42

Tekerj a Zöldbe! Pannonhalmi kerékpártúra écsi értékekkel - fotók

Március 23-án reggel a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében, az „Aktív Magyarország” program támogatásával idei első, szezonnyitó túrájukra indultak a győri hobbikerékpárosok. A „Tekerj a Zöldbe!” túrasorozat részeként rendezett 45 kilométeres távnak 32 vállalkozó kedvű bringás vágott neki. A csapat élén ezúttal is Tömböly Tamás, a Hobbikerékpárosok Országos Klubja elnöke, a túra vezetője haladt.

Kisalföld.hu

A kalandra indulók reggel 8.45 és 9 óra között találkoztak a győri Dunakapu téren. Innen 18 fő vágott át a városon, menetközben három helyen is becsatlakoztak hozzájuk. A 32 főre duzzadt csapatba győriek mellett érkeztek bringások Tatáról, Dunaszentpálról, Győrújbarátról, de egy ukrán kerékpáros is velük tartott.

Pannonhalmi reggeli nagyszerű programajánlókkal

A túra leghosszabb etapja után az első állomás Pannonhalma főtere, azaz a Pedro Pékség volt. Itt friss, meleg kakaós csiga, kávé és üdítő várta a hobbistákat. A reggelit követően a közeli Pannonhalma Porta Látogatóközpontba vették az irányt. Itt Fleck Nikolett az intézmény munkatársa részletes programajánlókkal, turisztikai lehetőségekkel fogadta a csapatot. A látogatóközpont szomszédságában található a Stelvio Kerékpárüzlet és e-bike kölcsönző is, amely a helyi turizmus egyik gyakorlati segítője.

Tekergés Écs értékei mentén

A pannonhalmi program végén a bringások Écs irányába fordították kormányaikat. A közeli településre érve első útjuk a patinás Szent István Király katolikus templomhoz vezetett. Itt Dr. Szabó Norbert Écs polgármestere fogadta a túrázókat, aki ismertette a település történetét, múltját, jelenét. A templomot Lengyel József mutatta be, majd a csapat a főút melletti Hősök Parkjához kerekezett. A két világháború áldozatainak és Trianonnak emléket állító parkban Tömböly Tamás túravezető rögtönzött irodalomórát tartott, nagy költőink segítségével idézve meg nemzetünk fontos eseményeit. Az écsi programok megvalósításában az Écs Polgárőr Egyesület is segédkezett.

Tigrisjava ínyenceknek

A sűrű program közben megéhezett túrázók a település központjában található Pedró Tigris Streetfood Büfében – a kerekezők kedvéért meghosszabbított nyitvatartással - költhették el ebédjüket. A különleges pékburgereket ki-ki üdítővel vagy egy pohár sörrel locsolhatta meg.

Fafaragás felsőfokon

A túra legkülönlegesebb élményt ígérő állomása ezután következett. A bringások Schreiner Károly fafaragó művész varázslatos házába és műhelyébe látogattak el, ahol megcsodálhatták a neves fafaragó, asztalos és belsőépítész varázslatos világát. A kivételes személyiségű és tehetségű mester készséggel mutatta be a fa útját, a görcsös rönktől egészen a művészi kivitelezésű fatárgy elkészültéig. Az ámuldozó bicajosok tanúi lehettek a legmodernebb robot technikával készülő fafaragásoknak, a látogatás végén pedig a mester munkáiból is vásárolhattak egy-egy ajándéktárgyat.    

A szeles, kora tavaszi időjárás ellenére a túra jó hangulatban, két apró, könnyen orvosolható technikai probléma mellett zajlott.  A túrázók délután fél 4-kor indultak vissza Győrbe. Útközben még megálltak a kerékpárút legszebb pihenőjében felállított Rábaközi fakapu mellett, amely szintén Schreiner Károly fafaragó művész keze nyomán készült.

A Tekerj a Zöldbe! következő programjáról a győri kerékpáros oldalak felületein tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában