kisalfold.hu videó

2024.04.26. 17:25

Jubilál a vasútmodell kiállítás Sopronban - Meglestük a különleges terepasztalokat - XXL-galéria, videó

A XV. vasútmodell kiállításnak ad otthont hétvégén a Soproni Liszt-központ, ahol a terepasztalok és modellek mellett színes előadások, gyermekprogramok is várják az érdeklődőket. A kiállítás egyik látványossága a nap végi "éjszakai üzemmód” , amelyet 17 és 18 óra között csodálhatnak meg a látogatók.

Varga Henrietta

Az idei év egyik újdonsága a legókockákból épült vasútvilág, illetve a Viessmann bütykölde. Fotók: Máthé Daniella

  • A XV. vasútmodell kiállításnak ad otthont hétvégén a Soproni Liszt-központ, ahol a terepasztalok és modellek mellett színes előadások, gyermekprogramok is várják az érdeklődőket.
  • A kiállítás egyik látványossága a nap végi "éjszakai üzemmód” , amelyet 17 és 18 óra között csodálhatnak meg a látogatók.

A jubileumi kiállításon a Soproni Vasútbarátok és Vasútmodellezők Egyesülete vendégei ezúttal a debreceni „Hexvave” Hajdú-Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület, valamint a Sopronban első ízben bemutatkozó tatabányai Gerecse Vasútmodellező Egyesület.

- Imádjuk csinálni, ez a hobbink és boldoggá tesz bennünket, hogy évről-évre egyre többeket vonz kiállításunk. Korra és nemre való tekintet nélkül keresnek fel bennünket. Kíváncsian járják körbe terepasztalainkat, ahol egy igazi színes és csodálatos világ tárul a nézők szeme elé. Több visszatérő nyugdíjas vendégünk is van, akik kicsit visszautazhatnak a múltba a kiállított mozdonyoknak, szerelvényeknek köszönhetően - mondta Németh Csaba, a Soproni Vasútbarátok és Vasútmodellezők Egyesülete elnöke.

- Idén nincs külön tematikája a kiállításnak, a hagyományokat követjük. Minden évben olyan modellezőket próbálunk meghívni, akik még nem jártak Sopronban, így idén a tatabányai Gerecse Vasútmodellező Egyesület csatlakozott hozzánk, akik egy különálló terepasztallal mutatkoznak be. A mi csapatunk pedig a debreceni egyesülettel összeépülve, egy több mint 60 méter hosszú, 60-65 elemből álló pályával örvendezteti meg a látogatókat. Természetesen minden évben törekszünk arra, hogy valamilyen újdonsággal rukkoljunk elő, folyamatosan azon ötletelünk, hogyan tehetjük még látványosabbá bemutatónkat - tette hozzá.

- Az idei év egyik újdonsága a legókockákból épült vasútvilág, illetve a Viessmann bütykölde, ami remélem nagy siker lesz a kicsik és nagyok között egyaránt. Minden évben hatalmas attrakció, amikor az utolsó órában a vonatok éjszakai üzemmódban közlekednek, ami azt jelenti, hogy minden fényt leveszünk és csak a terepasztalokon látható utcai fények világítják meg a termet. Azt gondolom, egy igazán színes és látványos bemutatónak lehetnek részesei az ide látogatók, és bízom benne, hogy ebben a három napban nem csak bennünket, hanem mindenkit elvarázsol ez a világ.

„Hexvave” Hajdú-Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület idén már második alkalommal csatlakozott a kiállítókhoz. - Nagyon örülünk, hogy újra itt lehetünk és immár másodszor mutathatjuk meg a soproni közönségnek impozáns terepasztalainkat. A Liszt-teremben közösen állítunk ki a helyi modellezőkkel, mi például borospincével, tanyajelenetekkel, illetve változatos alföldi terepekkel készültünk - tudtuk meg Fróna Lászlótól, a Hexvave” Hajdú-Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület elnökétől.

Gnotek Péter és kisfia Dániel már nagyon várta a kiállítást, hiszen mindketten a vasút szerelmesei. Péter mozdonyvezetőként dolgozik, így nagyban ismeri ezt a világot. Elmondta, hogy zseniális dolgokat láttak eddig és ez a miliő semmihez sem hasonlítható.

A kiállítást Farkas Ciprián, polgármester nyitotta meg, aki ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a vasútmodell kiállítás mindig egy fantasztikus program, felnőtteknek, gyerekeknek nagy látványosság. - A vasútnak mindig is volt egy romantikája Sopronban. A GYSEV Zrt. 2022-ben ünnepelte 150. születésnapját. A legek cége a városban, hiszen az egyik legnagyobb munkaadó, az egyik legnagyobb adófizető és számos fejlesztést valósítanak meg évről évre. A város és a GYSEV együttműködése és kapcsolata szoros, ennél fogva pedig a vasút iránt mindig van egy nagyon komoly figyelem, ami a vasútmodell kiállításokon is rendszeresen megmutatkozik - mondta.

A beszédet követően a polgármester, a kiállítás megnyitását jelképező mozdonyt Gnotek Dániellel közösen indította útjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában