Műemlék

2024.04.19. 13:11

Betekinthettünk az egykori főhercegi malom falai közé Mosonmagyaróváron - fotók

Ritka lehetőség, hogy bepillantást nyerhetünk az egykori főhercegi malom falai közé. Most erre lehetőség nyílt a Hansági Múzeum programja keretében.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Mosonmagyaróvár egyik ikonikus épületegyüttesét ismerhették meg jobban azok, akik ellátogattak a Hansági Múzeum programjára. A Műemlékvédelmi Világnap alkalmából ismét lehetőség nyílt a Főhercegi Sörgyár és Malom épületének bejárására Martinschich Balázs történész-muzeológus vezetésével.

Martinschich Balázs, mint elmondta, nem véletlen a témaválasztás: a Mi Lajtánk! című időszaki kiállítás kapcsán jött az ötlet, hogy bemutassák a folyó mentén álló épületet. 

A történész kifejtette: 1279-es dokumentum szerint már a Lajta bal partján állt malom. Az épületegyüttest többször átépítették, bővítették és tulajdonost is többször cserélt az évszázadok folyamán. 1946-ban államosították, és azt követően is malomként működött az 1990-es privatizációig. Azóta a Flexum Zrt. tulajdona. 

Gerber Tamás vendéglátóként kiemelte: jelentős összegeket fordít a tulajdonos a műemlék épület fenntartására, elsősorban állagmegóvására. Nemrég egy új szépségszalont alakítottak ki az épület legrégebbi részében, de betekintést nyerhettünk egy boros pincébe is. Az épületegyüttes hasznosítására több ötlet is felmerült. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában