Időskori karrier

2024.02.26. 16:26

Új tantárgy - Az aktív korosodás módszertanát tanítják a győri Széchenyi-egyetemen

Bizonyított tény, hogy a technika és az egészségügyi ellátás fejlődése, az életkörülmények javulása következtében tovább élnek az emberek: ma minden ötödik tartozik a hatvan év felettiek közé, de az előrejelzések szerint néhány éven belül már a negyedrészük lesz sorolható az időskorúakhoz. Ezt a demográfiai jelenséget elősegítette nálunk az úgynevezett baby boom korosztály, azaz az 1948–1962 között születettek, akik közül ma is sokan e népesség részei. Sem az egyén, sem a társadalom szempontjából nem mindegy, miként élik hétköznapjaikat…

Mohay Gábor

Jankovics Györgyi tanítja az új tantárgyat.

– Mi tette szükségessé az időskorúakkal való foglalkozást, ezen belül is a változó világhoz igazodó szemlélet kidolgozását? – tettük fel a kérdést Némethné Jankovics Györgyinek, a Széchenyi István Egyetem Apáczai-kara oktatójának, aki nemcsak a szóban forgó generáció képviselője, hanem az országos nyugdíjasszövetségben hosszú évekig betöltött vezető szerepének is köszönhetően rengeteg ilyen irányú tapasztalattal rendelkezik.

– Szükséges leszögezni, hogy a győri egyetem elkötelezett híve az idősödő és az idős korosztályokkal való foglalkozásnak – fejtette ki elöljáróban. – Mindez kettős feladatot jelent. Egyrészt a nyugdíj előtt állók és a friss nyugdíjasok számára fel kell tárni a további fejlődésük lehetőségeit, azt, hogyan tudnak még hasznos, alkotótevékenységet végezni.

Ezáltal hozzásegíthetjük őket – nyugodtan kimondhatjuk – egy új karrierhez, de előbb meg kell ismernünk a szándékaikat, céljaikat, fizikai, mentális paramétereiket, és ezek alapján fogalmazni meg a javaslatokat. Az ő felkészítésük által – a hasznosság révén – a társadalom, a gazdaság is profitálhat. A másik oldal a már jócskán idősebbeké, akik érthetően kevésbé nyitottak a munka világa felé. Esetükben a hétköznapi aktivitásukhoz kell hozzájárulnunk, ahhoz teret, támogatást adni például közösségek befogadásával vagy alkotótáborok, képzések szervezésével, művészeti törekvéseik szakmai segítésével.

Jankovics Györgyi tanítja az új tantárgyat.

– Hogyan fog ez kinézni a gyakorlatban?

– Az egész folyamat egyik legfontosabb eleme a hazánkban még egyedülálló tantárgy elindítása az Apáczai-karon, mely az aktív korosodás módszertanába ad betekintést a fiatalok számára. Elsősorban a humánfejlesztési területeken, a közösségszervezésben érdekelt hallgatók tudásanyagát hivatott gazdagítani. Kereteit az idősödés témakörével foglalkozó, számos tudományterületről rendelkezésre álló nemzetközi kutatások eredményei, gyakorlati, módszertani ajánlásai képezik. Ugyanakkor az oktatás nem nélkülözheti a hétköznapi nyugdíjaslét kedvelt aktivitásai- nak tanítását, gyakorlatának elsajátítását. Arra törekszünk, hogy a fiatalok felkészültek legyenek a nyugdíj előtt állók majdani karrierjének, tevékeny jövőjének megtervezéséhez, kialakításához szükséges segítségnyújtásra.

– Milyen stádiumban vannak a jövőt szolgáló intézkedések?

– Február elejétől megkezdtük az új tantárgy oktatását, elsőre huszonegy nappali tagozatos, közösségszervezés szakos egyetemistával, ehhez csatlakozik majd további tíz levelezős hallgató. Mindegyikük elsőéves, bő két év múltán állhatnak majd végzettként az idősödő korosztály szolgálatába hivatásszerűen, de addig a képzésük folyamán számos gyakorlati feladattal is meg kell birkózniuk. Emellett komoly szakmai előkészítő munka folyik arról, hogy az egyetem hogyan tudna az idősödő, életerejük újbóli hasznosításában érdekelt győri polgárok számára szeniorszolgáltatásokat nyújtani – tette hozzá az új tantárgy előadója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában