Jól képzett hadseregként vadásznak a kárókatonák

2022.01.25. 15:44

Kormoránok lepték el a bányatavat Mosonszolnok mellett

Kormoránok fosztogatják a Mosonszolnok mellett fekvő Nagybányató halállományát. A kárókatonák napi 50 ezer forintos kárt is okoznak. Most gázágyúval próbálják elriasztani a madarakat.

Kovács Viktor

„Csak gázágyúkkal tudunk védekezni a kormoránok ellen” – mondta Szelecz József halőr.

Forrás: Huszár Gábor / Kisalföld

Jelentős halkár a Nagybányatón

 

A mosonszolnoki Nagybányató háromhektáros területen fekszik, alig másfél kilométerre a falutól. A halakra vadászó kormoránok jelentős anyagi károkat okoznak, elriasztásukra pedig nincs más mód, mint gáz­ágyú használata, ami azonban erős hanghatással jár. A Mosonszolnoki Horgászegyesület ezért a lakók megértését kéri. 

Országosan is elszaporodtak a kormoránok és sok helyen nagy károkat okoznak a halállományban. A Nagybányatón már a korábbi években is megjelentek a madár „katonák”, de nem ekkora számban. Jellemzően télen költöznek ide, valószínűleg azért, mert máshol nem találnak elegendő élelmet, ráadásul ilyenkor a vízállás is alacsonyabb és könnyebben vadásznak. Ezt pedig meglehetősen profi módon teszik, akár egy jól megszervezett hadsereg. 

 

– Először egy madár jön, a felderítő, ha nem lát a környéken embert, akkor megérkezik a többi. A tó egyik felétől kezdik el terelgetni a halakat a sekélyebb, nádas részekre, úgy, hogy alá-alábuknak a tóba, akár 25 méter mélyre is le tudnak merülni. A sekély részen pedig már ott várnak a többiek és együtt csapnak le a halakra, melyek egyébként ilyenkor már vermelnek. Azzal, hogy mozgásra kényszerítik őket, legyengülnek, ami még a tavaszi halpusztulásban is közrejátszik. A kormoránok rendkívül intelligensek, felismerik például a halőr autóját – osztotta meg lapunkkal Kocsis Péter, a Mosonszolnoki Horgászegyesület elnöke. 

 

Az lenne a jó, ha befagyna a tó, de sajnos a tél idén is enyhe. Az egyesület a gyerek tagokkal együtt közel 150 főt számlál, de télen kevesen horgásznak, így ez sem visszatartó erő a madarak számára. A halárak hatalmasat emelkedtek az elmúlt években, a ponty kilója jelenleg 1100 forint, míg a süllőé 4200, így a károk is jelentősek, akár napi 50 ezer forint is lehet, mivel a kormoránok nemcsak megeszik a halakat, de horgos csőrükkel sokat megsebesítenek, melyek később elpusztulnak. 

 

– Csak gázágyúval tudunk védekezni, az eszköz egy klasszikus PB-palackra van rákötve és távolról is irányítható okostelefonnal, sőt, akár a lövések időpontja is programozható. Pár éve rendeltük, kifejezetten erre a célra, illetve seregély- és vadriasztásra fejlesztették ki. A lövés hatalmas hanghatással jár, amitől elriadnak a madarak. A tó azonban közel van Mosonszolnokhoz, ha olyan a szélirány, akkor a faluban is lehet hallani, a kutyák is megugatják, ezért elnézést és a lakók türelmét kérjük – mondta Kocsis Péter.

 

A Dunán elkezdték a gyérítésüket

A kezelésében lévő 2000 hektáros Duna-szakaszon megkezdte a kormoránok gyérítését a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége. A társaság 100 madár kilövésére kapott engedélyt. A jelenlegi fagyos idő segíti a madarak gyérítését, mert a kisebb vízfolyások és tavak befagytak, így a kormoránok a Dunára szorultak.

 

A hatvanas években védelem alá helyezett, valójában tengeri madár mára túlszaporodott. Magyarországon 2500-3000 példány fészkel, de télen 30-40.000 darab jelenik meg a magyar vizeken és rendkívül nagy kárt okoznak a halak elfogyasztásával és megsebesítésével - mondta el Schmidt Kovács Bence, a szövetség szakmai igazgatója.

 

A kormorán, vagy kárókatona egy régebbi korszákból fennmaradt madárfaj. Tollát nem tudja vízhatlanná tenni, testének melegével fűti magát, ehhez viszont folyamatosan ennie kell. Válogatás nélkül megesznek mindent és csoportosan vadásznak. Szétverik és megsebesítik a vermelő, lenyugodott állományokat, egy elfogyasztott halra három pusztulás jut. Közben tönkreteszik a galériaerdőket is, mert savas ürülékük lemarja a fákat.

 

Télen közel 2000 kormorán zsákmányolja folyamatosan a halat a Dunából A boncolások tapasztalatai szerint egy madár az életben maradáshoz fél-egy kiló halat is megeszik, a megyében telelő madarak a folyóból 1500 kiló halat zsákmányolnak minden itt töltött napon.

 

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, a kormányzati támogatással és a szövetség saját erejéből elvégzett telepítéseknek köszönhetően, valamint a hálós halászat mellőzésével soha nem látott halbőség van az élővizekben. A horgászoknak, illetve a velük együttműködő vadászoknak nem célja kiirtani a kormoránt, viszont kártételük miatt szükséges az állomány nagyságának szabályozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában