Divízió I/A világbajnokság

2024.04.29. 12:32

Máris van okuk álmodozni a magyar hokisoknak

A magyar jégkorong-válogatott a Japán feletti 3-1-es győzelemmel kezdte meg a szereplését a Bolzanóban zajló divízió I/A világbajnokságon. A magyar válogatott kanadai szövetségi kapitánya, Don MacAdam a védekezést emelte ki. A kapus Bálizs Bence szerint fűtötte őket a visszavágás vágya a februári vereségért az olimpiai selejtezőtornán.

MW

Magyar szurkolók a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokságon

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A japánok elleni 3-1-es győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar férfi jégkorong-válogatott a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon. Az immár 47 éve edzősködő szövetségi kapitány, Don MacAdam a védekezést dicsérte, s a mérkőzés után megjegyezte, sok helyen megfordult már, de azt nem tapasztalta, hogy a szurkolók akkora energiát adjanak a csapatnak, mint Magyarországon – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

SZILASSY Zoltán; MACADAM, Don
Don MacAdam szövetségi kapitány (j)  és Szilassy Zoltán segédedző
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Magyar kapusbravúrok

Eseménydúsan kezdődött a meccs. Mihály Ákost már a 3. percben kiállították, ami után a hoki történetének egyik legbravúrosabb emberhátrányos játékát produkálta a magyar válogatott. Úgy védekezte ki a két percet, hogy közben két japán játékost is kiállítottak. Az lett volna a slusszpoén, ha még gólt is ütött volna a magyar csapat, ám ez Mihály kiállításának leteltével, öt a három ellen sem sikerült sajnos. A 8. percben mégis megszerezte a vezetést a nemzeti válogatott. Szabó Bence bal oldali lövése kipattant, a vb-újonc Varga Balázs érkezett jókor, és a kapuba kotorta a korongot (1-0). 

Az első harmadban ezután is végig a magyar válogatott dominált. A folytatásban a japánok növelték az iramot, és átvették az irányítást, de Bálizs Bence bravúrjainak köszönhetően mégis sikerült tartani az állást. A harmadik harmad elején pedig Terbócs István növelte a különbséget. A rivális emberelőnyben szépített, ám Hári János üres kapus gólja lezárta az összecsapást – írta meg a Magyar Nemzet.

Löket az álmaik felé

Bár a magyar válogatott februárban hazai pályán az olimpiai selejtezőtornán 2-1-re kikapott Japántól, világbajnokságon nem szakadt meg a jó sorozata, és zsinórban hetedszerre is a legyőzte az ázsiai riválist – derült ki az Origo oldaláról.

Nehéz meccs volt, az első mérkőzés mindig kritikus, van benned, drukk, izgulás, a másik csapat is izgul, tudjuk, hogy izomból jönni fognak. Örülök, hogy sikerült magabiztosan behúzni az első meccset, és remélem, ez akkora löketet ad a brigádnak, hogy elrepít minket az álmaink felé

 – összegzett Garát Zsombor. Az egyik legrutinosabb játékos, Sofron István szerint a jó kezdés lökést adhat a magyar válogatottnak, és kiemelte a szurkolókat, akik ezúttal is hatalmas erőt tudtak adni a csapatnak a nehéz helyzetekben.

SOFRON István
Sofron István (b) és a japán Lavlor Kazukia a Magyarország - Japán mérkőzésen
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

A harmadik harmadban egy kicsit magunkra engedtük őket, elfáradtunk, de a csapat erejét mutatja, hogy így is sikerült megnyerni a mérkőzést. Szívvel-lélekkel játszottunk, és nem győzzük hangsúlyozni, olyan közönség áll mögöttünk, amely hatalmas erőt ad nekünk

– nyilatkozta a magyar hokis. A meccs legjobbjának megválasztott Bálizs Bence a magyar válogatott hozzáállását dicsérte a meccs után.

Folytatás kedden a torna másik ázsiai alakulatával, a dél-koreaiakkal szemben, aki az első fordulóban meglepetésre 4-2-re legyőzték Szlovéniát. A magyar válogatott szerdán a román, aztán pénteken a házigazda olasz, szombaton pedig a szlovén csapat ellen lép jégre. Az első két helyezett jut fel a 16 csapatos világelitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában