Ez csak marketing

2024.05.06. 07:47

Karácsony Gergely bizonyítványa a zöldítés terén is siralmas

„Amit Karácsony Gergely zöldítés néven művelt, az inkább csak egy valós tartalom nélküli, úgynevezett marketingzöldítés” – fogalmazott a Metropolnak egy, a fővárosi zöldfelület-fenntartásban dolgozó tájépítész.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester

Forrás: MW bulvár

Fotó: Bánkúti Sándor

Zöldülő Budapest 2030 néven készített kiadványt a főváros vezetése: ebben a megkezdett változásokról és a fejlesztési programokról számolnak be, melyeknek célja, hogy zöldebb, élhetőbb és szerethetőbb legyen fővárosunk. A kiadvány mutatós, ám víziókon és az előző városvezetés sikerein kívül nem sok valós, megvalósult projektet, inkább csak látványterveket közöl. 

Láttam a kiadványt, azt gondolom, hogy az irány jó, de az a megfogalmazás, hogy »2019-ben nagy változás történt«, az csalóka és nem is valós kijelentés. A ciklusban megvalósult projektek, mint a Pünkösdfürdő Park és a Blaha Lujza tér mind az előző városvezetés előkészített eredményei, a jelenleginek csak be kellett fejeznie

– nyilatkozott a Metropolnak egy, a fővárosi zöldfelület-fenntartásban dolgozó tájépítész szakember, aki úgy érzi,  a lendület az elmúlt négy-öt évben megtorpant.

A fejlesztési tervek nagy része szép látványelem, ám nincs mögötte semmilyen valós konkrétum. Az elmúlt évek statisztikája azonban azt mutatja, hogy a tervezéstől a kivitelezésig hosszú évek telnek el

– mutatott rá a fővárosi zöldinfrastruktúra-fejlesztésben évtizedek óta dolgozó szakember a következő évek zöldítési terveinek csekély realitására.

A képen egy balos kerület, Józsefváros „zöldítési” programja látható
Forrás: Metropol

A korábban a Fővárosi Kertészeti Vállalatnál is megfordult tájépítész 

némi ellentmondást is felfedezett a kiadványban, ugyanis valahol 30 ezer telepített fával dicsekszik a jelenlegi városvezetés, de olyan is van, ahol csak 11 ezer fát említ.

Tulajdonképpen mindegy is, hogy mennyi az annyi, ugyanis a szakember szerint ezek a számok nem adnak dicsekvésre okot.

A Metropol teljes cikke ITT olvasható el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában