Felmérés

2024.04.18. 18:53

Elégedetlenek az európaiak Brüsszel válságkezelésével

A kutatásból az is kiderül, hogy az európaiak a legnagyobb arányban a béke védelmét (47 százalék) várják az újonnan megválasztott Európai Parlamenttől a következő öt évben - írja a Nézőpont.

MW

Szavazásra készülnek a képviselők az Európai Parlament brüsszeli üléstermében 2024. április 10-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Az Európai Parlament 2024. évi tavaszi Eurobarometer-kutatása többek között azt vizsgálta, hogyan látják az európaiak az Európai Unió működését és mely értékek védelmét várják a júniusban választott Európai Parlament képviselőitől. Az EP-választás évében különösen fontos kérdések ezek, az eredmények azonban korántsem hízelgőek a brüsszeli vezetés számára. 

Az európaiak többsége ugyanis elégedetlen azzal, ahogyan az EU eddig kezelte a válságokat, és a háborúpárti fősodorral szemben a békét tartja első számú prioritásnak a következő időszakban.

 Az Eurobarometer eredményei alapján nagy igény mutatkozik arra, hogy fordulat történjen Brüsszelben.

 

Az európaiak egyértelmű többsége nem ért egyet a migráció- és háborúpárti fősodor mostani politikájával. Arra a kérdésre, hogy mennyire elégedettek vagy elégedetlenek az Európai Unió válságkezelésével különböző területeken, szinte minden ügynél a többség elégedetlenségének adott hangot. 

A polgárok 71 százaléka elégedetlen a migráció, 58 százaléka pedig az orosz-ukrán háború kezelésével. 

Hasonlóképpen nagy arányban vannak a csalódottak a sokat hangoztatott klímaváltozás elleni fellépés kapcsán (61 százalék), de a korábban közös adósság nélkül működő EU-nak a gazdasági és pénzügyi helyzet-menedzselését illetően is (58 százalék).

 

Nagyjából ötven nap múlva az európai polgárok új Európai Parlamentet választanak. Az Eurobarometer-kutatás arra is kíváncsi volt, hogy az európaiak mit várnak az új Európai Parlamenttől. A válaszok pedig egyértelműek: 

a jelenlegi háborúpárti álláspont helyett a béke védelmét.

Arra a kérdésre, hogy az új Európai Parlamentnek mely értékeket kell „kiemelten módon védelmeznie a következő öt évben”, az európai polgárok legnagyobb arányban (47 százalék) a békét nevezték meg az első és második helyen. Ezt követi a demokrácia (33 százalék), valamint a szólás- és gondolatszabadság védelme (21 százalék), s fele annyian sem említették az évek óta tartó, európai szintű boszorkányüldözések ellenére sem a jogállamiságot (20 százalék).

Az Európai Parlament 2024. évi tavaszi Eurobarometer-kutatásának adatfelvételei 2024. február-márciusában készültek, személyes adatfelvétellel. EP Spring 2024 Survey: Use your vote – Countdown to the European elections – április 2024 – – Eurobarometer survey (europa.eu)

A eredeti cikket ITT olvashatják el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában