Oktatás

2024.05.08. 10:07

Az elméletet a gyakorlatban is alkalmazták a győri Széchenyi-egyetem hallgatói

Hamarosan zárul a győri Széchenyi István Egyetem 2023/24 tanéve. A Sporttudományi Tanszék elsőéves hallgatói külső helyszíneken megvalósuló szakmai programok keretében építették be és ültették át az elméleti előadásokon tanultakat a gyakorlatba.

Kisalföld.hu

Sok gyakorlati tapasztalattal gazdagodtak a hallgatók.

Áprilisban három rendezvényen is személyes tapasztalatokat szerezhettek a szabadidős, rekreációs célú fizikai aktivitások, mozgások jótékony hatásairól, és szervezési kihívásairól. 

Prof. Dr. Szakály Zsolt tanszékvezető elmondta: „A sporttudományi tanszék nagy hangsúlyt helyez a hallgatók gyakorlati felkészítésére, ami nélkül nem képzelhető el a sikeres munkaerő piaci helytállás. További hozadéka az ilyen típusú eseményeknek, hogy lehetőség nyílik a különböző kurzusokon tanultak összegzésére, gyakorlatban történő felhasználására.”

A sort a Brigantin Sportcentrumban a rekreációs Tenisz-kupa nyitotta meg. Dallos Róbert és Dallos Marcell teniszoktatók hathatós közreműködésével ismerkedtek meg a nem verseny célú teniszjáték fortélyaival. A játékszabályokat egyéni képességekhez igazítást követően mérhették össze tudásukat a hallgatók. A két pályán 42 csoportmérkőzést követően alakult ki a döntő mezőnye, ahol a hölgyeknél Kiss Borbála, míg az uraknál Boros Botond győzedelmeskedett.

Izgalmas meccseket hozott a rekreációs Tenisz-kupa.

A sor Abdán folytatódott, ahol az egyetem rekreáció és életmódszakos hallgatói aktív közreműködésével valósult meg az I. Abdai Sportnap. Az egyetemisták irányításával ismerkedtek a szépkorúak fizikai és szellemi rekreáció lehetőségeivel a nyugdíjasok. Mint ismert, mozgás nélkül nem beszélhetünk jól megélt életről és egészségről sem. A jelenlevők megmérettették magukat sudokuzásban, skandinávkeresztrejtvény-fejtésben. De a szellemi tevékenységek mellett a mozgásé volt a főszerep. Az Abdai Szenior Tánccsoport bemutatóját követően csárdásra és mambóra tanították a fiatalokat. Majd a hallgatók tanították a szépkorúakat vidám koreográfiára. A tánc után tartásjavító és gerinctorna mellett nordic walkingolni is lehetőség nyílott. A sportnapot színesítették a Generali szűrőbuszai, teljessé téve a palettát a másodlagos megelőzéssel.

Zárásként az nyári olimpia sportágai közt szereplő streetballal zárták. A mostoha időjárás miatt az egyetem S2-csarnokában pattogott a labda egész délelőtt. A 3x3 kosárlabdakupa keretében a – játékon túl – a sorsolási táblák elkészítésével, a játékvezetés rejtelmeivel és a biztonságos és esztétikus sportkörnyezet kialakításának kritériumaival ismerkedhettek meg. Vegyes csapatok versengtek az I. Streetball-kupa elhódításáért. A háromórás küzdelmek lezárást követően első helyen végzett az Izompacsirták csapata, második lett a Sötét Burok, míg a harmadik helyen a Minden Szerencse, no skill csapata végzett.   

Kertész Tamás egyetemi tanársegéd azt hangsúlyozta: „A programok segítik a hallgatókat a helyi lehetőségek és kapcsolódási pontok megismerésében, erősítve a mindenkori lokálpatriotizmust. Az egyetemisták korszerű és releváns tapasztalatokra tehetnek szert, amelyek támogatják a jövőbeli szakmaiságukat.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában