Labdarúgás

2023.06.13. 09:19

ETO FC Győr: csalódás éve volt, kérdőjeles a jövő

A 2022/23-as idény előtt új sportigazgatóval, új szakmai stábbal és részben kicserélt játékoskerettel vágott neki az NB II-nek az ETO FC Győr. A zöld-fehérek teljesítménye ősszel csalódást okozott, a csapat a 10. helyen fejezte be az évet. Tavasszal távozott Mihalecz István sportigazgató és Tímár Krisztián vezetőedző is. Az eredmények azonban rosszabbak lettek, az ETO végül a 13. helyen, minden idők legrosszabb helyezésével zárt az NB II-ben.

Papp Győző

Tuboly Máté, az ETO utánpótlás-válogatott reménysége lassan biztos pont lesz a csapatban. Fotó: Csapó Balázs

Az ETO FC legújabb tulajdonosa, a felvidéki Világi család tavaly nyáron vágott neki az első tiszta bajnoki évének a napjainkban 119 éves győri klubnál. Ekkor már a saját elképzeléseik és igényeik szerint alakíthatták ki a klubvezetést, formálhatták át az addigi játékoskeretet. Sportigazgatóként Mihalecz Istvánra esett a választásuk, aki pedig vezetőedzőnek Tímár Krisztiánt szerződtette. 

Mivel az első év az építkezésé, fontos volt, hogy olyan fiatal játékosokat, potenciális tehetségeket is igazoljunk, akik egy-két éven belül a csapat erősségei lehetnek. Fontosnak gondoltam egy erős középgeneráció kialakítását, amelynek tagjai az eredményességet és a stabilitást adják a keretben. Ez utóbbiban nem minden úgy sikerült, ahogy elterveztem

– nyilatkozta Mihalecz István az őszi idény végén, miután az ETO a tizedik helyen végzett. 

Valóban, az átigazolt játékosok közül a fehérvári Kovácsik Ádám kapus és Kovács István, valamint a mezőkövesdi kölcsön Babati Benjámin csak keveset tudott segíteni a csapatnak, a két mezőnyjátékos a bajnoki év közben távozott is Győrből. A keret többi része szintén hullámzó teljesítményt nyújtott.

Mihalecz István az új igazolások közül kiemelte Csinger Márk, Benczenleitner Barna és Szujó Attila nevét, mint akik jól teljesítettek. Közülük Csinger sérülés miatt szinte az egész tavaszt kihagyta, az ugyancsak kölcsönben lévő Benczenleitnert télen visszarendelte a Honvéd, Szujó pedig szintén sokat hiányzott. 

Télen érkezett Csontos Dominik, Keresztes Krisztián, Szendrei Ákos és Nicolas Morinígo, majd a hajrára a fél éve sehol nem futballozó Bekker Roland. 
A tavasz elején közös megegyezéssel távozott előbb Mihalecz István, majd nem sokkal később Tímár Krisztián is. Sportigazgatónak érkezett Köteles László, a kispadra pedig az NB III-as Akadémiától a sokak által csak átmeneti megoldásnak gondolt Antonio Munoz. Vele a szinte ificsapattá fiatalított legénység csak szenvedett az NB II-ben. A spanyollal mindössze a sereghajtó, majd az idény végén búcsúzó Dorogot sikerült legyőzni, a többi meccsen 4 döntetlen és 5 vereség volt a mérleg. 

A Dorog két vállra fektetésének annyi pozitívuma volt, hogy ezzel az ETO-nak megszakadt a hazai pályán 2022. október 30. óta tartó, szinte példátlan, nyeretlenségi sorozata. 

A csapat a klub szempontjából minden idők legrosszabb NB II-es szereplésével a 13. helyen zárta a másodosztály küzdelmeit: 11 siker mellett 13 döntetlennel és 14 vereséggel fejezte be az idényt. Ehhez mínusz 5-ös gólkülönbség társult, a harmadik legkevesebb gólt szerezve az NB II-ben. Hazai pályán csak a Mosonmagyaróvár és a Dorog volt eredménytelenebb a zöld-fehéreknél, idegenben a középmezőny elején végzett a gárda. A szurkolók szemében nem sokat érő fiatalpercek tekintetében viszont az első lett. 

A bajnokságbeli bukdácsolás mellett a Magyar Kupában jól szerepelt, az élvonal meglepetéscsapatát, a Kecskemétet is elbúcsúztatta az ETO. 

A 2022/23-as idényben 39 játékos lépett pályára az NB II-ben a győri csapat színeiben. Önmagában már ez a nagy szám is azt mutatja, csapatépítésről nem lehetett beszélni, a következő kiírásban majdnem a nulláról lehet kezdeni az egészet. 

Egyelőre nem tudni, hogy valóban marad-e a leszerepelt spanyol edző vagy más szakember váltja a kispadon. Mint ahogy nagy a bizonytalanság a játékoskeretet illetően is. 

Most úgy tűnik, azoknak lesz igazuk, akik szerint a szurkolók Győrben nem mostanában látnak NB I-es mérkőzést és az ETO a dunaszerdahelyi klub egyfajta árnyékcsapataként funkcionál a jövőben is. 

Talán, ha valóban megérkezne a Mol - ahogy a zuhany híradóban hallani -, változna a helyzet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában