Ausztráliában él

2023.01.18. 09:17

Megtalálta számításait Melbourne-ben a világbajnok győri kajakos

Ábrahám Réka kajakosdinasztiában nőtt fel, édesapja, Csaba csak a szocialista tábor bojkottja miatt maradt le a Los Angeles-i olimpiáról, nagybátyja, Attila ugyanakkor Szöulban tagja volt az ötkarikás aranyérmes négyesnek. Réka karrierje is ígéretesen alakult, korosztályos szinten világbajnokságot is nyert maratonban, de magyar bajnoknak is mondhatja magát, aminek érdekessége, hogy olyanokkal ült egy hajóban, mint Kovács Katalin vagy Janics Natasa. Aztán 13 éve nagy döntést hozott: szerelme után ment Ausztráliába. A románcnak vége szakadt, de Réka maradt a szigetországban, ahol megtalálta számításait.

Szabó Gábor

Ábrahám Réka jól érzi magát Ausztráliában.

„Melbourne-ben élek, nagyon szeretem a kinti létet. Négy éve, 2019-ben az állampolgárságot is megkaptam, ami nagy könnyebbséget jelent a mindennapokban, főleg az utazásokban” – mondta az egykori kiváló kajakos, aki karácsonyra hazalátogatott, és csak csütörtökön utazik vissza Ausztráliába.

„Ott most nyári szünet van, ugyanis egy privát iskolában dolgozom. Az ottani kajak-kenu programot vezetem, illetve az intézmény sportcentrumában vagyok létesítményvezető. Van tanári diplomám, amit el is fogadtak, de még le kellene tennem egy vizsgát, hogy taníthassak is. Valószínűleg ez lesz a következő lépés, bár igazából így sem unatkozom, van feladatom bőven. Miután visszatérek, hiába a szünet, lesz dolgom. Pihentem most itthon eleget” – folytatta Ábrahám Réka, aki sorolta is, mivel foglalkozik a következő hetekben.

„Victoria állam sprintszövetségének az elnöke vagyok, sok versenyt rendezünk, most 28-án és 29-én lesz az állami bajnokság, emellett egy nyári gyerektábort is viszek, február elsején pedig már kezdődik az iskola. Kicsit már várom a dolgos hétköznapokat” – folytatta a korábbi világbajnok, aki Ausztráliában a kajakozást először kicsit szüneteltette, és a sárkányhajózással kezdett foglalkozni.

„A válogatottba is bekerültem, az ausztrál sárkányhajó­csapattal rengeteget utaztunk, leginkább Ázsiában versenyeztünk, de jöttünk Európába is, a tíz évvel ezelőtti szegedi vb-n kimondottan nagy csapattal vettünk részt, ráadásul előtte Győrben edzőtáboroztunk. Időközben elkezdtem kajakban edzősködni, és mivel ott az a szokás, hogy mi, edzők is kajakkal kísérjük a gyerekeket, ha már így alakult, elkezdtem újból versenyezni, és indultam világbajnokságon is. Éppen itt Győrben szerepeltem ausztrál színekben. Ennek immár nyolc éve” – mesélte Ábrahám Réka.

Talán furcsa, hogy 2019 előtt már tudott ausztrál színekben versenyezni, de a szabályok erre lehetőséget adtak, 2019 utántól ez is egyszerűbbé vált.

„Érdekes, de most megint a kajak van fókuszban, a sárkányhajózás szorult háttérbe. A baráti kör szerencsére megmaradt azokból az időkből. Hogy milyen az ausztrál kajak-kenu? Igazából teljesen más az egész rendszer, ott nagyon kevesen tudnak főállású sportolók lenni, talán az ausztrál focisok, krikettesek, illetve a már nagyon sikeres sportolók. Mindenki más dolgozik mellette. A kajak-kenu sem tartozik a legismertebb, legnépszerűbb sportok közé, inkább az óceán­kajakozás van előtérben. Ez kicsit leegyszerűsítve úszásból, a homokos óceánparton futásból, evésből, kajakozásból áll, de annak is vannak külön válfajai, például szörfdeszkán térdelve lapátolnak a versenyzők. Látványos, népszerű versenyeket szoktak rendezni, a nézők is szeretik, hiszen nemcsak egymással, sokszor az elemekkel is meg kell küzdeni. Ennek ellenére azért vannak jó ausztrál kajakosok, kenusok” – avatott be az ausztrál sportéletbe Réka, aki azt is elárulta: magyarságát nem tudja megtagadni.

„Bármennyire is szeretek kint és találtam meg a számításaimat, jó itthon, a családommal együtt lenni. Nyilván a mai világban már nem nehéz a kommunikáció, de más, ha meg tudjuk egymást ölelni, ezek azért feltöltenek” – mondta végezetül Ábrahám Réka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában