Preparált madarak

2024.05.08. 07:03

Hónap műtárgya-Szaiff János gyűjteményének egy töredéke Kapuváron

Preparált madarakat mutatnak be a kapuvári múzeumban a hónap műtárgya programsorozatban. A hónap műtárgya ezúttal egy kiállítás az intézményben.

Cs. Kovács Attila

Májusban egy igazi tavaszi kiállítást állítottak össze a kapuvári múzeumban a hónap műtárgya programsorozatban. Mivel ebben a hónapban ünnepeljük a Madarak és fák napját, így esett a választás erre a témára. Nem egy konkrét műtárggyal, hanem egy kisebb kiállítással várják az érdeklődőket, melyen a Hanság madárvilágának lakóit mutatják be. A több mint 130 madarat számlált egykori gyűjteménynek sajnos ma már csak a töredéke van meg, és ebből került ki a 12 darab madár: kontyos réce, búbos vöcsök, barna kánya, fekete gólya, réti sas, nagy kócsag, kanalas gém, csóka, bölömbika, póling, kékes rétihéja, bakcsó. 

Hónap műtárgya Kapuvár Múzeum
Madárkiállítás a hónap műtárgya a kapuvári múzeumban. Varga Izabella mutatta be. Fotó: Cs. K. A.

Hónap műtárgya

- Május 10-e a Madarak és Fák Napja. Története több mint százéves múltra tekint vissza, megelőzve a 20. század második felében népszerűvé vált különböző természetvédelmi akciókat, így a Föld Napját is-mondta Varga Izabella tárlatvezető. - Az 1906-ban indult kezdeményezés hosszabb-rövidebb megszakításokkal ugyan, de széles tömegmozgalommá nőtte ki magát. Megszervezése, megünneplése az óvodások, kisiskolások között különösen élményszerűvé varázsolja e napot, hiszen a természet változatos élővilágával, szépségével hatást gyakorol rájuk és rabul ejti őket.

Herman Ottó természettudós közbenjárására az Országos Állatvédő Egyesület levelet intézett gróf Apponyi Albert akkori vallás- és közoktatásügyi miniszterhez, amelyben javasolta, hogy minden elemi és népiskolában egy tavaszi vagy nyár eleji napot minden tanító annak szentelhessen, hogy megismerteti a gyermekekkel a fák és madarak értékeit, a fák és a fásítás jelentőségét, a hasznos madarak fészkelésére, szaporítására és védelmére vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. Apponyi Albert 1906. április 27-én kibocsátott körrendeletét eljuttatták a királyi tanfelügyelőségekhez, a közigazgatási bizottságokhoz, valamint az egy-házi főméltóságokhoz. A rendelet értelmében, az iskolákban „természet-védő” és „erkölcsnemesítő” szellemben kell megemlékezni a Madarak és Fák Napjáról.

Szaiff János
Szaiff János osli preparátor gyűjteményéből valók a madarak.

A Rábaközi Muzeális kiállítóhelyen, a hónap műtárgya sorozatban kiállított madarak Szaiff János osli madárpreparáló magángyűjteményéből 1980-ban kerültek a múzeum természettudományi gyűjteményébe. A preparátumok és a kiállított fotók az állandó kiállítás folyosóján megtekinthető tablókhoz kapcsolódva, a Hanság erdeit és gazdag madárvilágát mutatják be.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában