Soproni Képzőművészeti Társaság

2024.04.21. 16:28

90 mű - Különleges alkotásokkal ünneplik a tavaszt Sopronban - fotók

A Soproni Képzőművészeti Társaság harmincegy tagjának, valamint hat, jubileumi emlékéves művészének közel kilencven munkája látható a vasárnap megnyílt tavaszi tárlaton Sopronban. A kiállítás május 5-ig, hétfő kivételével naponta 10-18-ig tekinthető meg a Liszt-Központ Munkácsy termében.

Varga Henrietta

A kiállítás május 5-ig, hétfő kivételével naponta 10-18-ig tekinthető meg a Liszt-Központ Munkácsy termében. Fotók: Szalay Károly

A társaság kiemelt feladatai közé tartozik a képzőművészeti hagyományok, az elődök emlékének ápolása, megőrzése, illetve a művészeti alkotómunka segítése, így az egyéni bemutatókon kívül – két nagy közös kiállítást is tartanak minden évben: az adventi és a tavaszi tárlatot. 

- Közel kilencven alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők, ahol elsősorban a Soproni Képzőművészeti Társaság tagjainak munkái láthatók, de hat, jubileumi emlékéves művész: Steiner Rezső, Mende Gusztáv, Ágoston Ernő, Gáspárdy Sándor, Renner Kálmán, Tímár Antal remekműve is megtekinthető.

A kiállított alkotások változatos technikákkal készültek, a modern keveredik a hagyományossal, így többek között pasztell-, akvarell-, selyem-, textil kollázs, - és grafikai munkákkal, érmékkel, zsírkőszobrokkal találkozhatnak a látogatók. A rendezésénél figyelembe kellett vennünk, hogy a művek technikában, méretben, színben és mondanivalóban is különböznek, de azt gondolom, hogy egy rendkívül színes kollekciót sikerült összeállítanunk, így mindenki megtalálhatja a számára kedves alkotást - tudtuk meg Herczeg Anikótól, a társaság elnökétől.

- A tavasz a megújulás évszaka, ilyenkor virágba borulnak a növények, kizöldülnek az erdők és a mezők, a fény győzedelmeskedik a szürke, téli hónapok felett, ezért a téma leginkább ehhez kapcsolódik, de idén először a mozgás is szerepet kap némelyik alkotásban - egészítette ki.

A tárlat megnyitóján Török Bernadett, a Soproni Képzőművészeti Társaság Szakmai Grémiumának tagja köszöntötte a résztvevőket, aki összefoglalta a tavaszi tárlat legfőbb látnivalóit, majd ünnepi gondolataiban megemlékezett a jubileumi emlékéves alkotókról.

A kiállítást Simon István, Sopron alpolgármestere nyitotta meg, aki hangsúlyozta, öröm élni abban a városban, ahová ennyi kiváló ember kötődik, akik tehetségükkel örvendeztetnek meg bennünket. Hozzátette: Az alkotók egyedi, művészi látásmódjuk szemüvegén átszűrve álmodják vászonra a bennünket körülvevő valóságot, így a tárlat pezsdítő, színkavalkádja mindenkit felvillanyoz, és az újjászülető természetet varázsolja elénk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában