Rövid és hosszú esszékérdések

2024.05.08. 16:36

Nem volt ijesztő a történelem érettségi középszinten - Győri, soproni és csornai diákot kérdeztünk a feladatokról - galéria

Az érettségi szerdán a történelemmel folytatódott, az általunk megkérdezett tanulók szerint nem volt megoldhatatlan a feladat. Az erdélyi fejedelemség, az angol alkotmányos monarchia, a kereszténység elterjedése és Hunyadi Mátyás egyaránt szerepelt az érettségi témák között.

Gyurina Zsolt

Felvételünk a győri Kazinczy-gimnáziumban készült a 2024-es történelem érettségi írása közben. Fotók: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

Történelmi összefoglaló videón

Nem látszódott az izgatottság a győri Hild-iskola előtt álldogáló diákokon szerda reggel az érettségi előtt.

A lébényi Dornai Patrik azt remélte, hogy a dualizmus és az ipari forradalom szerepel majd a témák között, míg Ferenczi Csanád azt a taktikát követte, hogy hagyta ülepedni a tanultakat, és előző nap már nem vette kézbe a könyvet. Igaz, egy rövid történelmi összefoglalót megnézett még videón.

A 2024-es történelem érettségi megoldásait ide kattintva nézhetik meg

Már alig buknak a végzősök töriből

Nem sokkal arrébb, kilenc órakor a Kazinczy-iskolában az emelt és középszintet írókkal együtt 230 diák állt neki a történelem érettséginek. Az emelt szintet más iskolából érkezettek, a középszintet a kazinczy-sok írták. Középszintű érettséginél 12 szövegértéses feladatot kellett megoldani a tanulóknak, erre három órájuk volt, mondta el lapunknak Németh Tibor igazgató.

Úgy fogalmazott, hogy a korábbiakhoz hasonló erősségű volt az idei próbatétel. Négy esszékérdés közül egy rövidet, egy hosszút kell megoldani, erre három óra áll rendelkezésre. A hosszú Magyarország történetével, a rövid egyetemes történettel kapcsolatos. A diákoknak úgy kell választani, hogy ne azonos korszakokból legyen a feladat.

Korábban történelemből volt a legtöbb bukás, ez most mérséklődött. A vizsga mindkét szintjén maximum 100 pontot lehetett elérni, ötvenet az első részét, ötvenet az esszékért. Az országban történelemből középszinten 68 802, emelt szinten 7679 diák vizsgázott. A megoldásokat, valamint a videós elemzéseket megnézhetik a kisalfold.hu weboldalon.

Diákok véleménye az idei történelem érettségi írásbeli vizsgáról

Sopf Balázs, Győr

- Szerintem nem volt nehéz, jóval a rendelkezésre álló idő előtt végeztem vele. Amit megtanultam a suliban, arra alapozhattam, bár reálos vagyok inkább, a történelem nem az erősségem. Középfokút írtam. Erősségem a reformkor, abból igazán jó vagyok, érdekel és sokat foglalkoztam vele.

Sopf Balázs, a győri Hild-iskola diákja könnyűnek érezte a történelem érettségi
Sopf Balázs, a győri Hild-iskola diákja könnyűnek érezte a történelem érettségit.
Fotó: Gyurina Zsolt

Wagner Zsófia, Sopron

- Nem volt nehéz a történelem érettségi, azt gondolom, jól fel tudtam rá készülni abból a könyvből, amelyben a tételek voltak kidolgozva. A végére átláttam a tananyagot, talán ezért sem okozott nehézséget a megírása. Nem voltak nehezek a kérdések, a legtöbbnél volt forrás vagy térkép, abból pedig már kikövetkeztethető volt a válasz.

Wagner Zsófia tanuló Sopronból
Fotó: Szalay Károly

Kapui Zsolt, Csorna

- Nagy meglepetést nem okozott a történelemvizsga, a korábbi érettségikhez képest én nem vettem észre nagy különbségeket. A felkészülés során oldottunk meg feladatlapokat és azokhoz hasonlókat kaptunk most is. A feladatok ugyan gondolkodtatók voltak, de talán éppen ez a lényege az érettséginek.

Kapui Zsolt csornai diák
Fotó: Cs. Kovács Attila

A keddi matematika érettségiről itt olvashat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában