Szobor összefogásból

2024.05.08. 13:14

Koronavírus emlékművet állítanának Sopronban

Koronavírus emlékmű felállítását kezdeményezi a Soproni Városszépítő Egyesület és a Perkovátz-Ház Baráti Kör. Az emlékmű a helyi vállalkozások és a lakosság összefogásával valósulna meg tisztelegve a koronavírus áldozatai előtt.

Bódvai Ildikó

Sopron egyik legértékesebb barokk alkotását, a Fő téri Szentháromság-szobrot annak emlékére emelték, hogy túlélték a pestisjárványt.

Fotó: Máthé Daniella

Az emlékművet a koronavírus soproni és környékbeli áldozatai, valamint a járvány elleni küzdelemben helytállók tiszteletére állítanák a kezdeményezők. A Soproni Erzsébet Oktató Kórház kertjében, a főbejáratot a főépülettel összekötő út oldalában helyeznék el az alkotást. Fontos az összefogás és a közös gondolkodás, ezért felhívást tesznek közzé a vállalkozások és a lakosság felé. 

koronavírus
Perkovátz Tamás úgy véli, a koronavírus emlékmű a kórház területén lenne jó helyen.
Fotó: Máthé Daniella

Koronavírus emlékmű összefogásból

- A Soproni Városszépítő Egyesület és a Perkovátz-Ház Baráti Köre megkérdezi Sopron és a város vonzáskörzetében, a történelmi Sopron vármegye magyar oldalán élő lakosság és a vállalkozások véleményét. Azt szeretnénk megtudni, hogy támogatják-e a koronavírus emlékmű felállítását, illetve egyetértenek-e a javasolt helyszínnel - mondta Perkovátz Tamás, a gondolat elindítója. Arra is kíváncsiak természetesen, hogy hajlandók-e anyagilag támogatni a kezdeményezést?

- Minden közösségnek figyelnie kell arra, hogy mi történik a környezetében. Gondoljunk csak a Fő téri Szentháromság-szoborra, ami az 1695-1701 közötti nagy pestisjárványnak állít emléket és két évvel a tragédia után már állt - emlékeztetett Perkovátz Tamás. 

koronavírus
Sopron egyik legértékesebb barokk alkotását, a Fő téri Szentháromság-szobrot annak emlékére emelték, hogy túlélték a pestisjárványt. 
Fotó: Máthé Daniella

- A mi közösségünk is akkor hiteles, ha tiszteleg egy olyan világjárvány, mint a koronavírus áldozatai előtt és kifejezi háláját a veszélyhelyzetben helytállóknak, különösen az egészségügyben dolgozó orvosoknak és ápolóknak - tette hozzá. A program ötletadója hangsúlyozta, ilyen emlékműről csak demokratikus módon szabad dönteni, ezért kérik ki a lakosság véleményét.

Letölthető a kérdőív

A kérdőív a www.koronavirusemlekmusopron.com honlapon tölthető ki és ugyanott lehet a véleményüket is megfogalmazni legkésőbb május 31-ig. A beérkezett anonim válaszok a honlapon folyamatosan nyomon követhetők. Május 31-ét követően a beérkezett válaszokat összesítik és a végeredményt nyilvánosságra hozzák. Az eredmény tükrében döntenek az emlékmű felállításáról és írják ki a pályázatot.

Nem Sopron lenne az első település a vármegyénkben, ahol megemlékeznek a Covid áldozatairól és a közös harcról. A rábacsécsényi önkormányzat egy könnycseppet szimbolizáló kőoszlopot állíttatott a falu központi helyén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában