Művészet

2024.05.02. 21:02

Kiállítás nyújt ízelítőt a Flesch Központ negyven évéből Mosonmagyaróváron - fotók

Retrospektív kiállítás nyílt a Flesch Központban az intézmény negyvenéves fennállása alkalmából. A kiállítás megnyitója keretében Varga György festőművésznek Árvay István mosonmagyaróvári polgármester Mosonmagyaróvárért emlékérmet adott át.

Mészely Réka

Retrospektív kiállítás nyílt a Flesch Központban: húsz alkotó művei láthatóak. Fotó: Mészely Réka

1984-ben adták át a mosonmagyaróvári művelődési házat: a Flesch-központ több programmal is készül megünnepelni a negyven évet. A jubileum alkalmából retrospektív kiállítás nyílt: húsz művész, negyven alkotással mutatkozik be. 

Retrospektív kiállítás nyílt a Flesch Központban
A retrospektív kiállításon több műfajban láthatóak  alkotások.
Fotó: Kerekes István

Kiállítással és katalógussal tekintenek vissza

– Negyven év húsz művészének negyven alkotása tesz arról bizonyosságot, hogy a művészet létéből fakadóan nemesítő hatással van az emberre. A művészet teremti meg azokat a szellemi kapcsolatokat, melyeket közösséggé teszik az emberiséget, valamint azt a különös erkölcsi légkört, melyben képes felvirágozni – emelte ki köszöntőjében Csiszár Péter, a Flesch Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki a kultúra és a művészet teremtő erejéről is beszélt. 

Mint elmondta, az elmúlt negyven évben a Szigetköz Agórája, a Flesch Központ mindig is törekedett arra, hogy olyan alkotó egyéneknek és közösségeknek biztosítson bemutatkozási lehetőséget és teret, akikhez és amelyekhez mindig jó tartozni. 

Az eseményre a kiállításon túl egy minőségi katalógus is készült, benne valamennyi bemutatott alkotással és a művészek gondolataival. 

– A Flesch40 Retrospektív Katalógusban szereplő alkotók az intézmény történetében és Mosonmagyaróvár kulturális életében olyan közösséget alkotnak, ami egyszerre jelent kötelezettséget és rugalmasságot – tette még hozzá az ügyvezető.

Húsz alkotó, negyven alkotás

Festmény, kisplasztika, grafika, fotó, gyapjúhímzés a vásznon. Egymás mellett sorakoznak és adnak ízelítőt húsz alkotó munkásságából. Bernáth Judit, Borbély Károly, Csapó Frigyesné, Csurák Erzsébet, Glázer-Kozma Edit, Halmi-Horváth István, Karczagi Endre, Kelemen Benő Benjamin, Kerekes István, Kustán Melinda, Lebó Ferenc, Lipcsey György, Matusz Péter Pál, Mile Tóth Judit, Pintér Éva, Szénási Ferenc, Varga György és Vecsei László Ezékiel alkotásai május 20-ig tekinthetőek meg az intézmény nyitvatartási idejében. 

Mosonmagyaróvárért emlékérem Varga Györgynek

Árvay István mosonmagyaróvári polgármester Mosonmagyaróvárért emlékérmet adott át Varga György festőművésznek. 

Varga György festőművész Árvay István mosonmagyaróvári polgármesterrel
Varga György festőművész Árvay István mosonmagyaróvári polgármestertől vette át a Mosonmagyaróvárért emlékérmet a kiállítás megnyitója keretében.
Fotó: Kerekes István

Mosonmagyaróvár szülöttjét sokan a Szigetköz festőjeként ismerik. A Kortárs Művészeti Panoráma kuratóriumi elnöke a város képzőművészeti életében betöltött szerepéért, Mosonmagyaróvár hírnevének öregbítéséért, a kortárs művészetek népszerűsítéséért érdemelte ki az elismerést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában