Beszámoló

2024.05.07. 14:13

Évet értékeltek a mosonmagyaróvári rendőrök - Több internetes csalás

Nagy terhet ró a Mosonma­gyaróvári Rendőrkapitányságra, hogy földrajzi helyzetéből adódóan migrációs útvonalon, a határ közelében fekszik. Ezen túl az internetes csalások megszaporodásáról és közlekedési helyzetről is szó esett a legutóbbi testületi ülésen.

Mészely Réka

A személyi sérüléssel járó balesetek száma csökkent 2023-ban az előző évhez képest, ám a közlekedési morál javítása még ad munkát. A felvétel a napokban történt súlyos balesetnél készült a Pozsonyi úton.

Fotó: Kerekes István

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság 2023-as évértékelése során a jelenlegi helyzetről is szó esett a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Dr. Székely György, aki tavaly novemberben vette át a kapitányság vezetését elődjétől, Szabó Jenő rendőr ezredestől, részletes beszámolóval készült. Mint elmondta, 110 hivatásos kollégával látták el a munkát. 

Összesen 763 regisztrált bűncselekmény történt tavaly, ez nagyjából stagnál, a nyomozási eredményesség nőtt, 77,2 százalék, ami 7 százalékkal magasabb az országos átlagnál. 

A kapitányságvezető a csalásokra hívta fel a figyelmet: 403 esetet tartanak számon, többségük internetes csalás. Kihasználják az emberek jóhiszeműségét, és rengeteg pénzt tudnak kicsalni. A szakember szerint itt óriási feladata van a rendőrségnek, de egyéb társadalmi szervezeteknek is, hogy az emberek figyelmét felhívják, mit és hogyan kell tenni, ha megkeresés érkezik telefonon vagy interneten. Fontos, hogy ne adják ki a személyes adataikat. 

A tulajdon ellen elkövetett szabálysértési ügyek szintén jelentősen szaporodtak. A személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma viszont jelentősen csökkent. 

Az illegális migráció befolyásolta a kapitányság működését. Dr. Székely György elmondta, hogy a szlovák és osztrák társszervekkel együtt 94 embercsempészt és 1530 illegális migránst fogtak. 

Legfontosabb feladatok 2024-ben

Az idei fő feladatok között a vagyon elleni bűncselekmények felderítésének emelését, a bűnmegelőzési tevékenység növelését, traffiboxok telepítését, a toborzási tevékenység fokozását, a fluktuáció megállítását, a KEHOP-pályázat megvalósítását, az épület rehabilitációját, előállító-kihallgató blokk kialakítását, az állomány célirányos képzésének, oktatásának koordinálását sorolta fel. 

Frauhammer Csaba képviselő a közterületi jelenlét fokozását kérte a rendőrségtől, a lakosság szubjektív biztonságérzetének erősítéséért. Örvendetesnek ne­vezte, hogy a személyi sérüléses balesetek száma csökkent, ám a közlekedési kultúrán jócskán van javítanivaló, bár ez nemcsak a rendőrség, hanem személy szerint mindenki feladata lenne. 

A rongálások esetében csak a tettesek felét sikerül felderíteni, ami nem túl biztató, hiszen ez a városi arculatot is nagymértékben rontja 

– vélekedett Vida István, aki a város kamerarendszerére is rákérdezett, továbbá javasolta a Gyárfás utca egyirányúsítását. 

Dr. Varga Péter vármegyei rendőrfőkapitány válaszában kitért arra, hogy rongálásokban az ötvenszázalékos felderítési arány nagyon jó. Törekednek a javítására, és ő is fontosnak tartja a városi javak megőrzését. A rendőrfőkapitány arról is beszélt, hogy a mosonmagyar­óvári kapitányság létszámhelyzete nem nevezhető optimálisnak: nagyon nehéz utánpótlást találni. Egy lehetőségük van, az iskolákban végeznek toborzó munkát. 

A vármegye közútjain 278 ezer jármű halad keresztül naponta. Az M1-esen 13–15 ezer kamion és 40 ezer egyéb jármű. Hatalmas a leterheltség, a forgalom. 
Dr. Székely György kapitányságvezető úgy véli, hogy Mosonmagyaróváron nagyon jó a kamerarendszer. A stabilitását kell növelni, akkor el lehet érni olyan eredményeket, amik a rongálások számának visszaszorításában, közlekedési szabálysértések megelőzésében, felderítésükben is segítséget nyújtanának. 

Árvay István polgármester hangsúlyozta: előre kell lépniük mind a kamerarendszer, mind a közös szolgálatok kérdésében. A rendőrök munkakörülményei­nek javításához hozzájárul az önkormányzat. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában