Zöld kezdeményezés

2024.05.02. 18:55

Erdő az újszülötteknek - Minden gyermek után tíz fát ültettek a Bakonyban - fotók

Vidám gyereksereg és meghívott vendégek ültettek el több mint száz fát Fenyőfő határában. Az esemény az Újszülöttek erdeje program egyik Győr-Moson-Sopron vármegyei része. A 2020-as vállalás alapján a kormány 2030-ig minden megszületett gyermek után tíz, évente legalább 1 millió fát ültet el.

Dániel Viktória

Bakonyszentlászlói Általános iskola diákjai is segítettek az új erdő ültetésben. Fotó Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

Tavaly 4300 gyermek született Győr-Moson-Sopron vármegyében. A 2020-ban kialakított Klímavédelmi Akcióterv egyik fontos pontja volt, hogy minden megszületett gyermek után 10 fát ültetnek el évente ezzel növelve az erdők nagyságát. A program az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, az Agrár Minisztérium koordinálásával folyik. 

Őshonos fajokból lesz új erdő

A fenyőfői faültetés kivitelezését a Bakonyerdő Zrt. végezte a Bakonyszentlászlói Általános iskola kisdiákjainak segítségével.

– A Kárpát-medence, és Magyarország élővilágának sokfélesége párját ritkítja. Ezen az 5,8 hektáros, körülbelül nyolc focipályányi nagyságú területen őshonos fafajok csemetéit ültetjük, elsősorban szürke nyárt és erdei fenyőt, amit szillal és vadkörtével teszünk változatosabbá – mondta el Varga László; Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója. – A csemeték egy részét diákok ültetik el, olyan gyerekek, akik ezzel az erdővel együtt nőnek majd fel. Emellett az erdőgazdaság 500 új madárodút is kihelyez, néhányat szintén a mai rendezvényen.

Az ország 27 százaléka lesz erdő

A közös faültetésen részt vett dr. Koncz Zsófia; Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, államtitkár is, aki elmondta évente 2 milliárd forintot biztosítanak a programra.

– A cél az, hogy 2023-ra az ország 27 százaléka legyen fával borított terület. Külön büszkeségünk, hogy az elmúlt években a hazai gazdaság növekedett, ugyanakkor a káros anyag kibocsájtás csökkent, a világon csak 21 ilyen ország van. Az 199-s bázisévhez viszonyítva 37 százalékkal csökkent az ország káros anyag kibocsájtása, a következő évtizedre szeretnénk elérni az 50 százalékot. 

Több mint 4 millió csemete

Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár elmondta a program négy éve alatt közel 400 hektár erdőt telepítettek és több mint 4 millió 300 ezer csemetét ültettek el.

– A következő években az erdők szerepe még jobban fel fog értékelődni. Az esztétikai szépség mellett levegő és a vizek tisztításában és a klímaváltozás megállításában is fontos szerepük van. 

Az ültetés után állófogadásra is várták a résztvevőket, ahol Széles Sándor Győr-Moson-Sopron vármegye főispánja mondott pohárköszöntőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában