Premier

2024.05.07. 10:59

Az Árpádok felemelkedése című film győri debütálása az MCC képzési központjában

Rendhagyó esten vehettek részt azok, akik ellátogattak az MCC győri képzési központjába, ahol Az Árpádok felemelkedése című film győri debütálására került sor.

Kisalföld.hu
  • A film vállalt küldetése, hogy a magyar őstörténet tekintetében kiindulópontként szolgáljon a tudományos élet és a hazai hagyományőrző egyesületek számára, valamint, hogy minél szélesebb körben ismertté váljon hazánk történelmének kezdeti időszaka.
  • A dokumentumfilm jól illeszkedik abba a hazai filmipari trendbe, amely az elmúlt évek során minél részletesebben és minél szélesebb spektrumban szeretné feldolgozni a magyar történelem különböző korszakait.
  • Az Árpádok felemelkedése győri debütálásán a film vetítését követően Bárány Krisztián rendező, forgatókönyvíróval beszélgettünk az MCC képzési központjában.

Bárány Krisztián a beszélgetés elején elmondta, hogy minden nép számára felemelő érzés megismerni saját eredettörténetét, nem csoda, hogy már középkori krónikásaink is fontosnak tartották a magyarság első történeteinek lejegyzését. Közös emlékezetünkben élénken élnek a mondáink, a turulmadár, a csodaszarvas mítoszai. A filmben a regéken túl a korabeli források feldolgozásával, neves szakemberek közreműködésével kerül bemutatásra a magyarok korai történelme, és a következő évszázadokat meghatározó Árpád nemzetség egyedülálló felemelkedésének története.

A film rendezője elmondta, hogy rengeteg visszajelzést kaptak már a televíziós premier óta, ami megerősíti őket a munkában. Különösen fontos volt számukra, hogy a film akár már a 7–8. osztályosok számára is érthető legyen, és akár a tanórákba is be lehessen építeni. Bárány Krisztián, mint a film forgatókönyvírója kifejtette, hogy közel kétszáz év történését ötven percben elmesélni nem könnyű feladat. A legfontosabb az volt számukra, hogy átfogó képet adjanak az Árpádok felemelkedéséről, bemutatva őseink életmódját, harcmodorát, miközben feldolgozzák a forrásokat úgy, hogy kiemeljék a legfontosabb részleteket, sorsfordító epizódokat.

 

Bárány Krisztián kérdésre válaszolva elmondta, fontos, hogy egy film, legyen akár játékfilm, akár ismeretterjesztő film, a lehető legszínesebb módon megpróbálja illusztrálni, audiovizuális eszközökkel közel hozni a megfilmesített korszakot a néző számára. Egy dokumentumfilmnél különösen fontos a hitelesség kérdése. A forgatás során ellátogattak egy régészeti ásatásra is, így lehetőségünk nyílt munka közben lencsevégre kapni a szakértőket. Véleménye szerint a terepen való forgatás még közelebb tudja hozni a nézőt ezekhez a nagy szaktudást és körültekintést igénylő hivatásokhoz. A film rendezője kifejtette, hogy a filmet azzal az igénnyel készítették, hogy a jövőben a közoktatás szerves része lehessen, így fontos számukra, hogy a széles közönség számára könnyen hozzáférhetővé váljon. 

Az MCC győri képzési központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő szakmai rendezvény május 7-én 17:30-kor lesz központunkban, mely keretében Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhely vezetője tart előadást Európai választások – az EU válaszúton címmel. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában