Földön, vízen, levegőben

2024.04.22. 12:36

Szúnyogírtás a régióban is - Mutatjuk, merre gyérítik a lárvákat Győr-Moson-Sopronban

A héten öt vármegyében, közte Sopron környékén, a Szigetközben, összesen 2300 hektárnyi területen biológiai eljárással folytatódik a katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés. 

Gyurina Zsolt

Forrás: Győr-Szol

A katasztrófavédelem közölte, hogy a múlt heti esőzés számos kisebb, tagoltan elhelyezkedő szúnyogtenyésztőhelyet hozott létre, amelyeket hatékonyabban lehet a földről elérni. A földi biológiai gyérítés során autóról, esetenként csónakról, vagy gyalogosan juttatják ki a kizárólag a csípőszúnyogok lárváit elpusztító fehérjetartalmú készítményt a szúnyogok tenyészőhelyein a vízbe. 

A következő napokban a Tisza felső szakaszán Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a Tisza-tónál és Szolnok térségében végeznek repülőről biológiai lárvagyérítést. Sopron környékén, a Szigetközben, a Csepel-sziget térségében, valamint Baja és Mohács környékén földi biológiai gyérítést végeznek.

Az elmúlt hetekben az ország számos pontján alakultak ki a csípőszúnyogok számára megfelelő vizes élőhelyek. A korai tavasz következményeként egyre nagyobb számban jelennek meg a szúnyoglárvák a folyók mentén, de egyes helyeken már kifejlett egyedekkel is lehet találkozni. A szúnyoglárvák ellen használt készítmények más élőlényekre nem hatnak. A jelenlegi hűvösebb idő lassítja a lárvák fejlődését, és kedvez a munkák elvégzésének. Az esős időjárás miatt nem csak a folyók és a tavak mentén képesek kifejlődni a vérszívók, számos fajuk kifejezetten emberközeli életmódot folytat, ház környéki, vízzel teli tárgyakban szaporodnak. Magántelkeken szervezett szúnyoggyérítés nem végezhető, ezért fontos, hogy egyénileg felszámoljuk a szúnyogok ház környéki élőhelyeit. 

A ház körüli teendőkről az alábbi linkeken lehet olvasni:

Ön is védekezzen a szúnyogok ellen!

Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában