Kiérdemelt családbarátság

2024.04.29. 07:00

Szakmai elismerést kapott a győri Petz-kórház osztálya

A Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány Balansz Intézetének pályázatán nyerte el a „Családbarát kórházi osztály” címet a Petz Aladár-kórház mozgásszervi rehabilitációs osztálya.

Pozsgai Kitti

Burkali Bernadett és Kaproncai Gabriella

A kitüntető díjat nem adják könnyen, a „Családbarát kórházi osztály” címre alapos pályázattal lehet nevezni, melyhez sok éven keresztül folyamatos maximumot kell nyújtania az adott osztálynak. A díj odaítéléséről szakmai zsűri döntött. Egy rehabilitációs osztályon alapvetően sok olyan tevékenység van, ami családbarát.

A győri mozgásszervi rehabilitációs osztály részlegvezető ápolója, Kaproncai Gabriella, valamint a minőségirányítási és higiénés osztály munkatársa, Burkali Bernadett dolgoztak a pályázat beadásán. 

Burkali Bernadett és Kaproncai Gabriella 
Fotó: Nagy Gábor

– A hozzátartozókkal és a betegekkel való folyamatos kapcsolat teszi alapvetően családbaráttá az osztályunkat, de a munkaközösség is családias, remek csapatunk van – mondja Kaproncai Gabriella. 
– A pályázatban huszonhat különböző kritérium megvalósulására kellett egyesével reagálni a kiírás szerint, hogy azok esetünkben miként valósultak meg – mondja Burkali Bernadett, aki nagyon sokat segített a pályázat formába öntésében. – Viszonylag részletes pályázati adatlapot kellett feltölteni írásos anyagokkal, fotódokumentációval, munkatársak önvallomásaival, hozzátartozóktól kapott köszönőlevelekkel. 

A mozgásszervi rehabilitációs osztályon a legtöbb esetben heteket, de gyakran előfordul, hogy hónapokat töltenek a páciensek, ez idő alatt az osztályon dol­gozók szinte családtagokká válnak a hozzátartozók életében. A hosszú idő alatt több programba is bevonják mind a pácienseket, mind a családtagokat. 

– Leginkább a stroke utáni rehabilitáció során töltenek el nálunk huzamosabb időt a páciensek, mert amíg bárkinél bármilyen fejlesztési lehetőséget látunk, addig nem engedjük el a kezét. 

A mozgásszervi rehabilitációs osztály továbbra is arra törekszik, hogy méltó maradjon az elismerésre. 

– Mi teljesen csapatban dolgozunk. Orvosok, ápolók, gyógy­tornászok, pszichológus, logopédus, ergoterapeuta, szociális munkás, dietetikus, fizio­terapeu­ta, masszőr közösen dolgozik azért, hogy kihozzuk a kliensekből a maximumot. Hetente egyszer tartunk teammegbeszélést, amikor minden beteg terápiás tervét egyeztetjük, hogy hol tart a fejlődésben, illetve meghatározzuk a következő időszak terápiás céljait – mondja Kaproncai Gabriella. 

A munka nem csak a kórterem falai között zajlik, rendelkezésre áll egy jól felszerelt tornaterem, illetve egy kiépített rehabilitációs udvar is, ahol hétköznapi mozgásokat gyakorolhatnak a páciensek. A jó idő beköszöntével más programok, foglalkozások is megvalósulnak itt. 

A „Családbarát kórházi osztály” címet viselő mozgásszervi rehabilitációs osztály továbbra is arra törekszik, hogy méltó maradjon az elismerésre. Dr. Luterán Ferenc osztályvezető főorvos és a munkatársak emberi és szakmai elkötelezettsége nélkül nem működhetne így az osztály, és közel sem lenne ennyire családbarát. 

 

Hirdetés:

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában