Tengeren túli kapcsolat

2024.04.25. 07:30

Sopront is beiktatta a hidegháborús történelmi helyszíneket felkereső körútjába Francis Gary Powers Junior

A hidegháború időszakának fontos történelmi helyszíneit kereste fel érdeklődő amerikaiak csoportjával Francis Gary Powers Jr. Európai körútjukba Sopront és a Páneurópai Piknik Emlékparkot is beiktatták. A virginiai Hidegháború Múzeum alapítóját Farkas Ciprián polgármester is fogadta.

Bódvai Ildikó

Francis Gary Powers Jr. és Nagy László a soproni városházán találkozott Farkas Ciprián polgármesterrel. Fotó: Szalay Károly

Sopront is beiktatta útitervébe Francis Gary Powers Jr., a híres amerikai U-2-es pilóta fia. Gary apja az amerikai légierő tisztje volt, majd onnan kilépve 1956-ban csatlakozott a CIA Lockheed U-2-es programjához. Feladata a kijelölt katonai és egyéb, a hírszerzés számára fontos objektumok lefényképezése volt. Felderítő repülőgépét 1960-ban a Szovjetunió felett lelőtték, őt pedig kémkedés miatt letartóztatták. Három évnyi börtönbüntetésre és hét évnyi munkatáborra ítélték. 1962-ben azonban egy másik amerikaival együtt fogolycsere keretében kicserélték egy KGB-s ezredesre a németországi Potsdam és Berlin között található Glienickei hídon. Visszatérése után a Lockheednál dolgozott berepülőpilótaként. 1970-ben önéletrajzi könyvet írt az U–2 incidensről, aminek történetét 2015-ben Tom Hanks főszereplésével a Kémek hídja című film is feldolgozta.

Nagy László, az 1989-es Páneurópai Piknik egyik szervezője 2006 óta ismeri a híres amerikai pilóta fiát, Francis Gary Powers Jr.-t. Egy berlini konferencián barátkoztak össze, most pedig ő kalauzolta a történelmi emlékhelyek iránt érdeklődő amerikai csoportot Sopronban és a Páneurópai Piknik Emlékparkban.

- Gary egy társával 1996-ban alapította a Hidegháborús Múzeumot azért, hogy feltárják a korszak történelmét és megismertessék annak örökségét a jövő generációival. A múzeum 2011 óta a virginiai Vint Hillben, az egykori titkos megfigyelőállomás területén található. Műtárgyait olyan intézményekben is kiállítják, mint a Washington DC-ben található Nemzetközi Kémmúzeum. Soproni látogatása során megegyeztünk abban, hogy a múzeumában egy Páneurópai Piknik emlékfalat alakít ki, amihez mi adjuk a korabeli relikviákat - részletezte Nagy László. Hozzátette, a városházán felkeresték Farkas Ciprián polgármestert, aki vázolta Sopron történelmi jelentőségét, az amerikai pedig ígéretet tett rá, hogy igyekszik minél több amerikai turista figyelmét felhívni a városra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában